Tyihon püspök karácsonyi szolgálatai Budapesten és Ürömben az ónaptár szerint

image-11-01-16-01-42-11Január 10-én, ónaptár szerint Karácsony utáni vasárnapon, főpapunk a budapesti Nagyboldogasszony templomban tartott szent liturgiát. Tyihon püspökkel együtt szolgált prot. Magyar István, prot. Nyikolaj Kim, Dmitrij Kornyilov és Szvjatoszlav Bulah papok, a diakónusok rendjéből pedig Dadányi Miklós protodiakónus, Vajna-Éliás István és Vlagyimir Csepizsov segédkezett az istentiszteleten. A püspök és a papság a szent liturgiát, immár hagyományosan, három nyelven végezte, magyarul, egyházi szlávul és görögül. Az istentisztelet végén főpapunk, az ónaptár szerinti karácsonyi ünnepkör lelkületében, prédikációval fordult az egybegyűlt hívekhez. 

*

A vasárnapi liturgia után Tyihon püspök az ürömi, Szent Alexandra vértanú császárnőnek szentelt templomban tartott könyörgő istentisztelet, amelynek kriptájában Alexandra Pavlovna nagyhercegnő, József nádor fiatalon elhunyt hitvese nyugszik. A közös imában Dmitrij Szvirko parochus és Szvjatoszlav Bulah pap segédkezett a püspöknek, valamint Vajna-Éliás István diakónus. Ott volt prot. Kádár Iván atya, a budapesti Lendvay utcai templom parochusa és Laboda Gábor, Üröm városának polgármestere.

Az istentisztelet után főpapunk és a papság a templom kriptájában halotti emlékszertartást tartott Alexandra Pavlovna lelkének üdvösségéért, majd Tyihon püspök az elhunytakért végzett könyörgések ősi hagyományáról és fontosságáról mondott rövid tanítást az ürömi hívőknek.

*

Még aznap, az ónaptár szerinti karácsonyi ünnepkör alkalmából, a budapesti Szentháromság egyházközség szervezésében karácsonyi énekes-zenés előadás volt Budapesten, amelyet kormányzó főpapunk nyitott meg. Olvasóink az ott készült képeket is megtekinthetik honlapunkon.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?