Kirill pátriárka karácsonyi szolgálata a moszkvai Krisztus Megváltó templomban az ónaptár szerint

2P20160106-VSN_6563-1200Kirill pátriárka január 6-ról 7-re virradó éjjel tartotta a karácsonyi szent liturgiát a Krisztus Megváltóról elnevezett moszkvai székesegyházban, amelyet az „Egyes”, a „Rosszija-1”, a „Szpasz” csatornák és a „patriarhija.ru” hivatalos honlap egyenes adásban közvetített. Az istentisztelet kezdete előtt a pátriárka köszöntő szavakkal fordult a nézőkhöz Karácsony ünnepe alkalmából.

A pátriárkával együtt szolgált első vikáriusa, Arszenyij, a moszkvai régió isztrai kerületének metropolitája, valamint több főpap, köztük Tyihon podolszki püspök, a Magyar Egyházmegye kormányzója, és a székesegyház valamint Moszkva számos papja. Az ünnepi szent liturgián részt vett Medvegyev miniszterelnök, aki az oltárban váltott köszöntő szavakat a pátriárkával. 

A karácsonyi virrasztás végén a pátriárka a következő szavakkal fordult a vele együtt szolgáló püspökökhöz, papokhoz és a hívő néphez:

„Öt és fél héten keresztül készültünk erre az ünnepre. A böjt ideje mindig olyan időszak, amikor a hívő ember jobban és mélyebben tud összpontosítani, mint máskor. Bizonyára nem mindenkinek sikerült úgy végigjárni ezt az utat, hogy a maga valóságában tudja értékelni ennek a rendkívüli lelki hagyománynak a jelentőségét. Ennek ellenére mindnyájan örömmel ünnepeltük Krisztus Urunk Születését. Azért, mert az Úr egyaránt leküldi esőjét az igazakra, a kevésbé igazakra, a bűnösökre és a nagy bűnösökre is (vö. Mt 5,45). Azért, mert Ő a szerető Atyánk, és a legnagyobb erő, amellyel Isten az emberekre hatást gyakorol ─ a szeretet ereje. A szeretet törvénye a Háromságban-Egy Isten belső életének a törvénye, ezért ennek a törvénynek az emberi élet törvényévé kell válnia. Ha ez bekövetkezik, akkor Isten képe szerint fogunk élni, és e rendkívüli isteni erő révén sok minden eltűnik majd zaklatott, bűnös, időnként oly nehéz életünkből.

Nehéz e törvény szerint élni, de aki ma jó szándékkal eljött ebbe a templomba, aki érzi Isten kegyelmének a hatását a szívében, az képes rá. Minden lehetősége megvan erre, csak egy kicsit össze kell szednie a gondolatait, akaratát, értelmét, és imával kell fordulnia Istenhez, hogy segítsen nekünk ezen a mindenki számára elrendelt úton haladni.

Krisztus Születésének a napja a kimondhatatlan isteni szeretetbe vetett remény nagy ünnepe, amely a kövekből is képes gyermekeket teremteni Ábrahámnak (vö. Mt 3,9). Ez a szeretet ne törjön meg a mi érzéketlenségünkön, haragunkon, igazságtalanságunkon, keményszívűségünkön. Munkálkodjék együtt az isteni szeretet a mi jó cselekedeteinkkel a világban, és segítsen meg Urunk mindnyájunkat abban, hogy így, és ne másként éljünk. Krisztus Születése, a szeretet és a remény nagy ünnepe erősítsen meg bennünket a jó gondolatokban és a jó tettekben.”

(Forrás: Kirill pátriárka sajtószolgálata)

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?