Az Oroszországi Föderáció nagykövetének látogatása Tihanyban prot. Kádár Iván atya társaságában

2022. január 17-én, Sztanyiszlavov E. A. magyarországi orosz nagykövet prot. Kádár Iván atya, a budapesti Radonyezsi Szent Szergij templom parochusának kíséretében Tihanyba látogatott, ahol találkozott Mihályi Jeromos perjellel, a bencés közösség vezetőjével, Tósoki Imre polgármesterrel és Puskás Zoltánnal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatójával. 

A látogatás fő célja azoknak a szerzetesi celláknak a felkeresése volt, amely valószínűleg az egyik legkorábbi emléke a Magyarország és a Kijevi Rusz közötti kapcsolatoknak. A tihanyi domboldalban látható cellák maradványai azokról a szerzetesekről tanúskodnak, akik – a történeti kutatások fényében – a leendő Anasztázia magyar királyné, Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem lánya, I. András király (1046-1060) felesége kíséretében érkeztek Magyarországra a Kijevi Barlangkolostorból. Köztudomású, hogy I. András királyunk nevéhez fűződik a tihanyi bencés monostor megalapítása.

Az óorosz szerzetesség jelenléte a Tihanyi-félszigeten a 13-14. században szűnt meg, de emlékük a mai napig él. A helyi lakosok „orosz kőnek, orosz sziklának” nevezik az szerzetesek egykori barlanglakásainak helyét, a bencés szerzetesek pedig mindmáig tisztelik emléküket.

A Tihanyi-félsziget nem csupán az oroszországi turisták kedvelt célpontja, hanem fontos történelmi-kulturális jelentősége van a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatok terén.

 

Официальная фейсбук-страница Посольства России в Венгрии.

5 foto:

This post is also available in: orosz