Márk metropolita megemlékezése Tatjána vértanúról

Egyházunk január 12/25-én ünnepli Szent Tatjána római vértanúnő emlékét. Az ünnep ónaptár szerinti napján főpásztorunk a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban tartott szent liturgiát. Az istentisztelet végén elmondott beszédét adjuk most közre:

Mindnyájunk számára fontos az élet példája. A gyermekek a szülők példájából tanulnak, akik pedig valamilyen speciális szakmát akarnak elsajátítani, az idősebb társak példájából, akiknek már nagy tapasztalat van a hátuk mögött. Ezt a mindennapiélet példái is megerősítik. A hosszútávfutók pl. mindig szeretnek valaki mögött futni, mert nehéz az élen haladni. Aki az élen fut, részben ismeretlen úton fut, ezért könnyebb valakit követni.

Nehéz elképzelni, hogy élnek azok, akiknek nincs mennyei oltalmazójuk, akiket utánozhatnak, imában segítségül hívhatnak. Isten segítsége és a szentek példája nélkül élnek, akik pedig nemcsak oltalmazóink, hanem életünk példái is. Boldogok lehetünk mi keresztények, mert mindnyájan imádságban fordulhatunk mennyei oltalmazónkhoz, ő pedig irányít bennünket abban, hogyan kell élnünk, milyen úton juthatunk el a Mennyek Országába.

Római Szent Tatjána vértanúnő életét mindnyájan ismerjük. Egy kislány, aki a 2. században élt. Apja nevelte, aki titokban keresztény volt. Diakonisszaként szolgálta a keresztényeket, akiket üldöztek, akiket nem is vettek emberszámba. Ő pedig keresztény volt, nem hagyta őket magukra. Eljött a pillanat, amikor őt magát vitték a bírói szék elé, és arra bíztatták, hogy tagadja meg Krisztust. Tatjána nemcsak állhatatos maradt, hanem Isten erejéről is tanúságot tett. Imájára vereséget szenvedtek a démonok, és még a kínzói is megtértek, keresztények lettek. Mindnyájunk számára, és különösen a Tatjánák számára, akik most ünneplik névnapjukat, ez a szent a rettenthetetlen bátorság, állhatatosság és a keresztény tanúságtétel példája, amire minden keresztény elhívást kap.

Dicsőítsük hát Tatjána vértanúnőt, aki a Krisztusban való szilárd és állhatatos hit példája számunkra. Adja Isten, hogy imái által mi is megerősödjünk a hitben, legyen számunkra vezetőnk, példaképünk, akit utánzunk, akitől tanulunk, akinek a segítségét és közbenjárását kérjük.”

(Ford. I. T.)

This post is also available in: orosz