Ilarion volokolamszki metropolita magyarországi programja

Ilarion metropolita előadása

A metropolita szeptember 6-án, a Hungexpo egyik nagy befogadóképességű termében tartott megnyitó előadást az eucharisztia ortodox értelmezéséről a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. 

Hangsúlyozta, jóllehet a katolikus és az ortodox egyház nincs eucharisztikus közösségben, egyesíti őket a közös hit Krisztus valóságos jelenléte tekintetében az eucharisztia szentségében. Ez a hit különleges hangsúlyt kap az ortodox egyház liturgikus és teológiai hagyományában, ahogy a szent liturgiát a liturgikus élet középpontjának tekinti, amely legyőzi a térbeli és időbeli korlátokat. Külön kitért az ortodox művészet szerepére az eucharisztia bemutatásában az „Apostolok áldozása” elnevezésű ikon ismertetése kapcsán. Ez az ikon egyértelműen bizonyítja az a hitet, hogy az eucharisztia az az erő, amely az egyház egységét megteremti.

Kitért az egyházatyák tanítására is, akik a szent eucharisztiában való részesedést az „átistenülés” legjobb eszközének tartották, mivel ez valójában a keresztény élet célja. Maga az ortodox liturgia sajátosságai is azt tanúsítják, hogy még itt a földön lehetővé teszi a hívőknek, hogy megízleljék a Mennyek Országának valóságát.

Zárszavában megköszönte a lehetőséget, hogy az ortodox egyháznak ezt a gazdag hagyományát, amely magától az Úr Jézus Krisztustól származik és már a korai egyházatyáknak is örökségét képezi, lehetősége nyílt bemutatni a kongresszus résztvevőinek.

A kongresszus alkalmával Ilarion metropolita megbeszélést folytatott Erdő Péter esztergomi bíboros-prímással, más katolikus főpapokkal, és nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

+

Találkozás az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetével

Még aznap, szeptember 6-án, Ilarion metropolita találkozott Sztanyiszlavov E. A. budapesti nagykövettel, annak hivatalos budapesti rezidenciáján. A találkozó során számos kérdést vitattak meg, köztük az orosz-magyar kapcsolatok helyzetét. A metropolita ismertette a nagykövettel az Orosz Ortodox Egyház hazai megjelenésének történetét, és felelevenítette főpásztori szolgálatát, amikor több éven át kormányozta a Magyar Ortodox Egyházmegyét.

A főpap búcsúzóul Isten segítségét kérte a nagykövet további diplomáciai munkájára.

+

Találkozás Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettessel

Ilarion metropolita szeptember 7-én találkozott Semjén Zsolttal a kormányfői rezidencián.

Semjén Zsolt meleg szavakkal köszöntötte a metropolitát, és megjegyezte, hogy jól ismert személy hazánkban, többek között nemzetközi tevékenysége, valamint teológiai és zenei munkássága révén. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és az Orosz Ortodox Egyház kapcsolatai magas szintűek, közös tervek egész során dolgoznak együtt.

Ilarion metropolita átadta a miniszterelnökhelyettesnek Kirill pátriárka köszöntését, kiemelve, hogy a pátriárka több alkalommal is találkozott már Semjén Zsolttal. Örömmel említette, hogy itt lehet Budapesten, részt vehet a Kongresszus munkájában, találkozhat egy sor egyházi és politikai személyiséggel.

Semjén Zsolt és Ilarion metropolita megvitatta a jelenleg megvalósuló közös terveket, a Nagyboldogasszony székesegyház felújítási munkálatainak folytatását. Megállapították, hogy számos nemzetközi kérdésben alapvetően azonos álláspontot képviselnek, és az alapvető erkölcsi normák védelme tekintetében is teljes az összhang.

A találkozón részt vett Oroszország budapesti nagykövete, valamint Bulah Szvjatoszlav pap, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzójának tanácsosa.

This post is also available in: orosz