Ilarion metropolita budapesti látogatása

2021. szeptember 4-én, Kirill pátriárka áldásával, Ilarion, volokolamszki metropolita, a Moszkvai Patriarkátus Külső egyházi kapcsolatok Osztályának vezetője munkalátogatásra érkezett Budapestre. 

A budapesti repülőtéren Sztanyiszlavov E. A., az Oroszországi Föderáció nagykövete és Bulah Szvajoszlav, a budapesti egyházmegye papja fogadta a főpapot.

Ilarion metropolita szeptember 5-én a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye szentendrei, Nagyboldogasszony székesegyházában vett részt az istentiszteleten.

Ugyanaznap Ilarion metropolita részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitásán, Budapesten, amelyet minden negyedik évben tartanak meg egy európai fővárosban.

A főpap találkozott Áder János köztársasági elnökkel, Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti prímással, Angelo Bagnasco bíborossal, az Európai Püspöki Konferencia elnökével, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Soltész Miklós vallásügyi, nemzeti kisebbségi és társadalmi kapcsolatkért felelő államtitkárral.

Aznap este Ilarion metropolita felkereste a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházat, ahol Bulah Szvjatoszlav pap beszámolt neki az ott folyó helyreállítási és felújítási munkálatok menetéről.

Ilarion metropolita programjában szerepel egy előadás, amely az eucharisztia szentségének ortodox értelmezésének témáját fogja érinteni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, valamint más egyházi és politikai személyiségekkel történő találkozások.

This post is also available in: orosz