Márk metropolita tanítása a Szűzanyáról egy új templom fölszentelésén

2020. július 19-én főpásztorunk új templomot szentelt Ribnoje városban a „Gyorsan meghallgató Szűzanya” ikonjának tiszteletére. Az új templomban elmondott szentbeszédét az alábbiakban foglaljuk össze: 

Manapság, a 21. században egymástól nagy távolságra élő, a világ másik végén élő emberek is könnyen kapcsolatot teremthetnek egymással, kicserélhetik gondolataikat. Ámde, ami feltűnő, e lehetőségeket kihasználva, az emberek meghallgatják, de nem „hallják meg” egymást. Jellemző, hogy szeretünk magunkról beszélni, saját életünkről, gondjainkról. De amikor a másikat kellene meghallani, akkor gond van. Ezért, a mai időkben, paradox módon, igen sokan vannak a magányos emberek, akiket senki sem „hallott meg”, akik segítségre, oltalomra szorulnak.

Ma itt állunk a Szűzanya „Gyorsan meghallgató” ikonja előtt. Már maga az elnevezés is sokatmondó. Azt tárja fel, hogy az Úr olyan lehetőséget adott Édesanyjának, hogy mindig meghallja imáinkat, ahogy ő is mindig meghallja sóhajtásainkat. Talán mi is érezzük olykor, nincs hová fussunk, nincs, aki meghallgasson. És lám, az Úr és tisztaságos Anyja meghallja könyörgésünket és segítségünkre siet.

A mai evangéliumi történetben hallottuk a béna emberrel történt csodatételről szóló elbeszélést (Mt 9,1-8). Az Úr nem azonnal emelte fel a bénát betegágyáról, hanem először ezt mondta neki: ’Megbocsátást nyertek bűneid’. Csak ezután szólt hozzá: ’Vedd föl ágyadat és menj.’

Ma kivételes helyet, Isten templomát szenteltük fel, ahol még a testi gyógyulásnál is fontosabb dolgok fognak végbe menni: a betegség és szenvedés forrásának, az emberi bűnönöknek a megbocsátása.

A templom kivételes hely a földön, mert itt találkozik a menny a földdel, ahol a pap közvetítésével lehetőség van a bűnök bocsánatára, megtisztulásra, egy merőben új, tiszta lappal kezdődő élet megszületésére.

Ma tartottuk az első szent liturgiát ebben a templomban, amely az első keresztény évezred építészeti hagyományát követi, és bámulatos gyorsasággal épült fel. Sokan imádkoztak ezért, és hoztak érte anyagi áldozatot, akik szeretik Urunkat és tisztaságos Szűz Anyját. Az Úr meghallotta kérésünket, a Szűzanya pedig felénk fordult irgalmával.”

Официальный сайт Рязанской Епархии

 

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.