Márk metropolita szentbeszéde Csodatévő Szent Lukács ünnepén

2020. június 11. Szent Lukács krími érsek (+1961. június 11.), sebész, csodatévő orvos ünnepe. Korban egészen közel áll hozzánk. Mélyen tisztelt főpap és gyógyító szent mind Ukrajnában, mind Oroszországban és számos ortodox országban. Súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségekben szenvedők sűrűn fordulnak hozzá, közbenjárását kérve. Ezen a napon főpásztorunk a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban tartott szent liturgiát és mondott homíliát, amelyet az alábbiakban foglalunk össze: 

Pünkösd hetében továbbra is Krisztus Egyháza születésének ünnepéről emlékezünk meg, a Szentlélek eljöveteléről, aki „ott fúj, ahol akar”, leszáll arra, akit kiválasztott, és olyan eszközöket választ magánk, amelyeket a leghasznosabbnak talál.

Június 11-én egyházunk Szent Lukács krími érsekről emlékezik meg, Isten kiválasztott eszközéről. Csodatévőként, új, ingyen gyógyító orvosként, kiváló sebészként, sok lélekben és testben szenvedő gyógyítójaként emlékezünk rá, akit az egyházon kívüli világ is elismert. Szenvedők orvosa és közbenjárója volt, mind életében, mind elhunyta után. Szerette Isten népét, a szenvedőket, a szegényeket, akik segítségre szorultak. Kivételes tehetséggel megáldott ember volt, aki eleinte ingadozott az orvostudomány és a festőművészet között, de az emberek, a szenvedők iránti együttérzése arra indította, hogy az orvoslást válassza, amihez később élete végéig hű maradt.

Életútját számos nehézség kísérte. Kezdetben orvosként a betegeken és szenvedőkön segített. Később pappá szentelték. Kezdődtek az üldözések, a bebörtönzés, a koncentrációs tábor, kemény megpróbáltatások közepette. Ám együttérző szeretetét semmi sem tudta megtörni, nem töltötte el a gyűlölet, élete végig egyetlen vágya volt: embereknek segíteni és szolgálni.

A mai ünnepen is hozzá fordulunk, mint új, ingyen gyógyító orvosunkhoz, akik gyorsan segítségünkre jönnek. Ma külön kéréssel fordulunk hozzá a betegekért, akik segítségre és vigasztalásra szorulnak. Kérjük, járjon közben értünk, hogy lelkünk és testünk egészséges legyen, hogy mi is, példáját követve, minden erőnket a szegények, zarándokok és minden segítségre és vigaszra szoruló ember szolgálatába állíthassuk.”

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?