Márk metropolita szentbeszéde Mennybemenetel ünnepén

Mennybemenetel ünnepe ebben az évben május 28-ra esett az ortodox egyházban. Főpásztorunk a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban tartott ünnepi liturgiát. A szent liturgia végén elmondott tanítását az alábbiakban foglaljuk össze: 

„Emberi szempontból föltehetnénk a kérdést, milyen ünnepet ünnepelünk, hiszen az Úr elhagyta tanítványait és a mennybe megy… Ám nekünk úgy kell tekintenünk az apostolokra és az ő reakciójukra, mint idősebb testvéreinkre.

A gyermekek is figyelnek arra, hogyan reagálnak szüleik egy-egy szituációra, amelyet nem is mindig értenek meg, de szüleikre tekintve fogja el őket öröm vagy bánat. Így kell nekünk is, gyermekekként tekintenünk az apostolokra, akik az Olajfák hegyén elbúcsúztak az Úrtól.

Emberi szempontból valójában el kellett volna szomorodniuk, hiszen szeretett Mesterüktől búcsúztak, akiket nemcsak tűzön-vízen keresztül követtek, hanem átélték az elárulást, a keresztre feszítést, a halál feletti kétségbeesést, és végül a halottakból való Feltámadást.

Az evangéliumokból látjuk, hogy az apostolok gyakran nem tudták helyesen értelmezni Krisztus Urunk szavait. Még akkor is, amikor az Úr a közelgő, minden emberért vállalt szenvedéséről beszélt, nem értették és úgy gondolták, ez valami olyan dolog, ami nem helyénvaló. Ám feltámadása után az Úr bölcsességgel és teljes bizalommal töltötte el az apostolokat, a Szentlélek eljövetele után pedig bátorsággal.

Mi is úgy tekintünk most az apostolokra, mint kisgyermekek, akik az Úr Mennybemenetelét látva elteltek örömmel, mivel az Úr az Atyjához tért vissza. Töltsön el bennünket is ez az öröm, kedves Testvérek és Nővérek, hiszen az Úr Atyjához tért átistenült, fetámadott, halhatatlan emberi testében, hogy Közbenjárója legyen előtte az egész emberi nemnek. Ezt az örömet senki se vehesse el tőlünk, mert záloga Jézus Krisztus, a testben megjelent Isten Fia, aki az Atya jobbján ül.”

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.