Márk metropolita lefektette az új hévízi templom alapkövét

2019. december 27-én Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye főpásztora, Sziluán, gyulai román ortodox püspökkel közösen lefektette az új hévízi templom alapkövét, amely – az egyházközség elnevezésének és a „hely szellemének” megfelelően – a Szűzanya „Életet adó Forrás” ikonjának lett szentelve. A főpapokkal együtt szolgáltak a Magyar Egyházmegye papjai és diakónusai. Az ünnepélyes alapkőletételre Hévízről, Nyugat-Dunántúl helységeiből, Budapestről és más városokból is érkeztek hívők. Jelen volt Papp Gábor, Hévíz polgármestere, a templom tervezői és építői, a r. kat. egyházközségek képviselői, az orosz nagykövetség diplomatái és a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai.

Márk érsek prédikációjában kiemelte, hogy Hévíz jelentősége nemcsak abban mutatkozik meg, hogy az egész világon elismert gyógyító hely, hanem történelmi és spirituális jelentősége is van, hiszen épp itt nyert gyógyulást Nagy Szent Teodóz császár (†450), aki több mint másfélezer évvel ezelőtt, már a Római Birodalom teljes hatalmával, megszilárdította a kereszténységet.

Papp Gábor polgármester beszédében megköszönte a város új temploma alapkövének megáldását és reményét fejezte ki, hogy a munkálatok hamarosan és sikeresen befejeződnek.

Itt hallgathatjuk meg Márk metropolita beszédét és Papp Gábor polgármester köszöntését.

*

*

Másnap, december 28-án számos hazai tömegtájékoztatási csatorna tette közzé a hévízi új ortodox templom alapkőletételéről szóló hírt. A román televízióban is megjelent egy tudósítás az ünnepi eseményről:

*

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?