Főpapi templomszentelés Debrecenben

December 28-án, karácsony negyedik napján kivételes ünnep volt Debrecenben. Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja fölszentelte a Szentháromság templomot. A főpásztorral számos pap szolgált együtt a Magyar Egyházmegyéből, hazai román és kárpátaljai ukrán papok kíséretében. Az oltár fölszentelése után – a rendtartás szerint – a főpásztor, papok kíséretében az ereklyékkel körüljárta a templomot, ezután kezdődött a szent liturgia. 

A kis templom szűkösnek bizonyult a sok hívő befogadására, sokan a templomon kívül álltak. Az istentiszteleten részt vettek a városi önkormányzat képviselői, a helyi televízió pedig híradást készített az ünnepről, és az istentisztelet után riportokat vett fel Márk metropolitával és Sipos Barnabás parochussal a Duna Televízió 2020. márciusi, ortodox vallási műsora számára.

A szent liturgia végén Márk metropolita a templom jelentőségéről szólt a híveknek prédikációjában, amely minden hívő életének a középpontja. Ezért a főpapi templomszentelésnek is kivételes lelki jelentősége van. A metropolita igehirdetése után Sipos Barnabás parochus mondott köszönetet a főpásztornak a templomszentelés ünnepéért, háláját fejezte ki mindazoknak, akik a templom építésében és feldíszítésében segédkeztek, és köszönetet mondott Debrecen város elöljáróinak a jelentős támogatásért, amelyet az ortodox egyházközségnek nyújtottak.

A templomszentelési liturgia után agapé volt, amelyet a hívők készítettek, nagy szeretettel, itt a papok és a hívők kötetlen beszélgetést folytathattak a főpásztorral.

Az agapé során Sipos Barnabás parochus bemutatta a Szentháromság templom kórusának legújabb lemezét és a debreceni egyházközség történetéről szóló füzetet.

A templom kórusa Debrecenen kívül már több városban, helységben is szerepelt és jól ismert hazánkban, nagy sikerrel léptek fel számos városi, helyi, egyházi és nemzeti ünnepen.

Az ortodox énekekből itt kaphatnak ízelítőt magyar, görög és egyházi szláv nyelven:

 

*

1. Karácsonyi sztihirák. Velünk az Isten. Kondákion. Nagy ekténia.

*

2. Isten az Úr. Polyeleosz. Karácsonyi kánon. Nagy doxológia. 

*

3. Agni Parthene. Aludj kis Jézus. Szent éj. Francia karácsonyi ének.

*

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?