Karácsonyi főpapi liturgia a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban

December 25-én, Krisztus Urunk Születésének ünnepén, karácsony első napján főpapi szent liturgia volt a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban, amelyet a Magyar Egyházmegye főpásztora, Márk metropolita vezetett. A főpappal együtt szolgált a templom első papja, prot. Magyar István és Dadányi Miklós protodiakónus. Régi hagyomány, hogy karácsony ünnepén a Julián-naptár szerint ünneplő, orosz ajkú egyházközségek papjai is eljönnek a székesegyházba, hogy osztozzanak az ünnep örömében és együtt szolgáljanak magyar testvéreikkel. Így a főpap mellett szolgált prot. Kádár Iván, budapesti parochus, prot. Kim Nyikolaj, hévízi parochus, Kornyilov Dmitrij pap, a budapesti Szentháromság egyházközség parochusa és Bulah Szvjatoszlav pap, püspöki tanácsos-munkatárs. 

Az istentisztelet három nyelven folyt, magyarul, egyházi szlávul és görögül, de más nemzetiségek hívei is jelent voltak a templomban.

A szent liturgia végén Márk metropolita köszöntötte a hívőket Krisztus Születésének ünnepe alkalmából, és az Isten megtestesülésének kivételes jelentőségéről szólt prédikációjában, amelyet az egybegyűltek párhuzamos magyar fordításban hallgathattak meg.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.