Az Otrada kórus koncertje Miskolcon

December 6-án a miskolci Magyar Ortodox Múzeum volt a helyszíne annak a bensőséges, karácsonyi hangulatú hangversenynek, amelyen az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma szervezésében és a helyi Szentháromság ortodox egyházközség vendéglátói közreműködésével a Kalugai egyházmegyéhez tartozó Csernoosztrovi Szent Miklós női monostor „Otrada (Öröm)” ifjúsági kórusa lépett fel. 

Arkagyij Szagajdak művészeti vezető és karmester vezényletével a monostor növendékeiből álló énekegyüttes – a tagok többsége egyházi újságírás és kommunikáció szakos egyetemi hallgató – klasszikus orosz zeneszerzők és költők (M. Glinka, P. Csajkovszkij, A. Arhangelszkij, A. Puskin) szerzeményeit, románcait adta elő, valamint régi orosz és ukrán vallásos énekeket, karácsonyi és népdalokat. A művek megszólaltatása és az előadók személyisége egyaránt nagy benyomást tett a hallgatókra.

A hangverseny végén Krank József pap, miskolci parochus köszöntötte a karnagyot és az énekeseket, kifejezte örömét és tolmácsolta a közösség köszönetét a mély zenei és lelki élményért. Kiemelte, hogy az Isten dicsőségére végzett énekes szolgálat nagy jelentőségű lelki és kulturális misszió is, a keresztény hitről és értékekről szóló tanúságtétel fontos eszköze. József atya sok sikert kívánt az együttes további munkájához, átadta az egyházközség ajándékait, amit a vendégek ugyancsak ajándékkal viszonoztak. 

A hangverseny előtt, a délutáni órákban a kórus megtekintette a Szentháromság templomot, a múzeum gazdag egyházi gyűjteményét, majd az egyházközség tagjai látták őket vendégül.

T. K. 

Fotók: Ilja Frolov, Oroszországi Föderáció Kulturális Minisztériuma

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?