Az orosz lelki kultúra napjai Magyarországon

2019. november 26-án került sor Az oroszországi lelki kultúra napjai megnyitására a budapesti Vigadó nagytermében, amely az Oroszországi Föderáció Kulturális Minisztériuma szervezésében, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával került megrendezésre. Az orosz kulturális miniszter a megnyitóra küldött üzenetében kiemelte, hogy hazáját a történelem során a sokfajta nemzetiség és az ebből fakadó gazdag kultúra jellemezte, így a megnyitón fellépő udmurti „Italmasz” állami akadémiai együttes, amelynek tagjai az oroszországi finnugor nyelvi közösséghez tartoznak, összeköti a két országot. 

A lelki kultúra napjai keretében gyermekrajzkiállítás nyílt az Orosz tudomány és kultúra Házában, ahol – „Oroszország lelke” elnevezéssel – a művészeti iskolák legjobb alkotásaitmutatták be. Ugyanott lehetett megtekinteni „Az orosz ikonfestészet mesterművei” c. multimédiás kiállítást az Állami Orosz Múzeum gyűjteményéből.

November 28-án, ugyancsak az Orosz tudomány és kultúra Házában került sor a Moszkvai Szinódusi Kórus fellépésére, melynek során orosz spirituális és klasszikus alkotások hangzottak el többek között Csesznokov, Ilarion metropolita, Csajkovszkij, Borogyin műveiből. A kórus előző nap, november 27-én a budapesti Szent István bazilikában lépett föl.

December 5-én, a budapesti katolikus Nagyboldogasszony templomban az „Otrada” lánykórus adott koncertet, amely másnap – ahogy arról már hírt adtunk – a miskolci ortodox múzeumban szerepelt.

Az oroszországi lelki kultúra napjai záróestje december 9-én volt a Budapesti Zenei Központban (BMC), ahol a szentpétervári Állami Bisz-Kvit együttes adott koncertet. Olga Jarilova, az oroszi kulturális miniszter helyettese záróbeszédében kifejezte örömét, hogy az oroszországi kultúra ilyen nagy érdeklődést és figyelmet váltott ki hazánkban, a felsorolt programoknak több mint ötezer hallgatója, ill. látogatója volt.

Ugyanaznap kétoldalú oroszországi-magyar kulturális konferenciára is sor került a Nemzeti Múzeumban, amelyen – Márk metropolita áldásával – prot. Kim Nyikolaj atya, hévízi parochus képviselte a budapesti Magyar Egyházmegyét.  

Másnap, december 10-én, a Carszkoszelszkói Jel Szűzanya ikonjának az ünnepén, a konferencia orosz résztvevői, akik az állami „Pavlovszk” múzeumból érkeztek, Nyikolaj atya kíséretében ellátogattak az ürömi ortodox templomba, virágot helyeztek az ott nyugvó Alekszandra Pavlovna, orosz származású magyar főhercegnő sírjára, és imádkoztak az emlékfalon elhelyezett ünnepi ikon előtt.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?