Beszámoló Antal érsek márciusi, tokaji látogatásáról

Amint az egyházmegyei honlap korábban hírt adott róla, 2018. március 9-én Antal érsek atya, Északkelet-magyarországi útja során látogatást tett Tokajban. A délelőtti miskolci látogatást követően főpapunk a kora délutáni órákban érkezett Tokajba, ahol az Egyházmegye tokaji megbízottja, Szegedi Szabolcs István diakónus fogadta.

Látogatása elején az érsek atya megtekintette a Szent Miklós templomot, amely közel 70 év után a közelmúltban került vissza az Egyházmegye tulajdonába. István diakónus röviden ismertette érsek atyával a templom és a korábbi egyházközség történetét, az elmúlt 10 éves „misszió” eredményeit, beszélt a templom és környezete 2016-os feltárási munkálatairól és a jövő terveiről. Főpapunk megtekintette az Orosz Borvásárló Bizottság Tokajban elhunyt és eltemetett tagjainak emléktábláját, majd a templom környezetét.

A templomi látogatást követően Posta György, Tokaj város polgármestere találkozott Antal érsek atyával a templomnál, és együtt mentek át a Tokaji Múzeumba, ahol főpapunk megtekintette a több mint 50 darabot számláló ikongyűjteményt, a templom egykori harangjának a töredék darabját és a magyar – orosz barátság emléktábláját. Ezt követően került sor a múzeum szalonjában — amely egykor egy ortodox család otthona volt — az érsek atya és Posta György polgármester rövid megbeszélésére, amelyben mindketten reményüket fejezték ki, hogy a templomot minél előbb sikerül felújítani, és a magyar – orosz kapcsolatok helyi szinten és a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok szintjén is gyümölcsözően tovább fejlődnek. A találkozón szóba került Kirill pátriárka közelgő látogatása és az azt megelőző előkészületi munkák szükségszerű elvégzése.

A hivatalos találkozót követően főpapunk a város első embere és a templom diakónusa kíséretében látogatást tett a 15. század elején épült Rákóczi Pincében, amely méreténél, régiségénél és jelentőségénél fogyva az egykor Tokajban élt oroszok tevékenységének is egyik meghatározó színhelye lehetett. A pincészetben Posta Andrea (a polgármester lánya) ismertetőt tartott Tokaj és környéke borászati jelentőségéről, az aszúsodás és az aszúbor készítésének módjáról, képek és kiállított eszközök segítségével bemutatta a borkészítés folyamatát, majd egy borkóstolás keretében ismertetett néhány különleges tokaji borfajtát. A kommunikáció nyelve a jelenlévők által közösen beszélt angol nyelv volt, így a délután igen közvetlen és barátságos hangulatban telt.

A tokaji programot követően az érsek atya István diakónus kíséretében tovább utazott Nyíregyházára, ahol megtekintette a Szent György nagyvértanú tiszteletére szentelt kápolnát. Krank József parochus fogadta a főpapot, majd ismertetője után István diakónus bemutatta érsek atyának a kápolnában azokat a berendezési tárgyakat — köztük az oltárasztalt — amelyek egykor a tokaji templom berendezési tárgyait alkották.
Sz. Sz. I.

 

Vélemény, hozzászólás?