Szent István király ünnepén új, impozáns épülettel gazdagodott a Konstantinápolyi Patriarkátus Magyarországi Exarchátusa

Augusztus huszadikán, délelőtt 9 órakor kezdődött az az ünnepség, amelynek keretében a magyar állam az Exarchátus tulajdonába adta a Múzeum utca 11. sz. alatt található egykori Károlyi-palotát, amelyre Arszeniosz metropolita, az Exarchátus főpapja, a hazai ortodoxia főpapjai között Tyihon püspököt, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzóját is meghívta.

Az átadási ünnepséget I. Bertalan pátriárka vezette, amelyen a magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Balogh Zoltán, emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós a nemzeti kisebbségekért és civil kapcsolatokért felelős államtitkár vett részt. A katolikus egyház részéről Erdő Péter bíboros jött el az ünnepi eseményre.

Az ortodox meghívottak sorában az egész hazai ortodoxia képviseltette magát. Tyihon püspök mellett ott volt Lukjan budai szerb és Sziluán, gyulai román ortodox püspök. 

Az új épület átadása után, 10 órakor szent liturgia kezdődött az Exarchátus új, ideiglenes kápolnájában, amelyen a konstantinápolyi pátriárkával együtt imádkoztak a jelenlévő ortodox főpapok és papok, köztük Tyihon püspök is.

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?