Szent István király ünnepe a Magyar Egyházmegyében

Augusztus huszadikán, Szent István apostoli király és a magyar államalapítás ünnepén Tyihon püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója is részt vett az egyházi és állami ünnepeken.

Az ünnepi megemlékezések előtt kormányzó főpapunk interjút adott a Duna Televíziónak, amelyben felidézte Szent István királyunk egyetemes és ma is változatlanul érvényes örökségét. 

Az ünnepi megemlékezések, amelyeken I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka és a magyarországi ortodoxia képviselői, valamint Áder János államfő és a kormány képviselői is részt vettek, a Szent István bazilikában megtartott istentisztelettel kezdődtek, a hagyományos Szent Jobb körmenettel folytatódtak a Belváros utcáin. Ezt követte egy ünnepi fogadás, melyre a jelenlévő állami és egyházi vendégek is hivatalosak voltak.

Az ünnepi megemlékezések alatt Tyihon püspök munkamegbeszélést tartott Áder János államfővel, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, valamint Erdő Péter bíborossal,  Budapest-esztergomi érsekkel. A megbeszélések során az állam és az egyházak közötti együttműködésről volt szó, és szó esett Kirill, moszkvai pátriárka jövő évben esedékes magyarországi látogatásáról.

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.