Kirill pátriárka 70 éves. II.

sm20III. Teofil pátriárka és Tyihon, podolszki püspök a vendégek között.

A Kirill pátriárka 70. születésnapjára Moszkvába érkező vendégek között volt III. Teofil jeruzsálemi pátriárka, akit a magyar hívők is jól ismernek, hiszen az utóbbi években kétszer is járt Magyarországon. Moszkvai fogadásán pedig Tyihon püspök, egyházmegyénk kormányzója is jelen volt, s végig kísérte a jeruzsálemi főpásztort moszkvai tartózkodása során. Teofil pátriárka és Tyihon püspök kapcsolata azért is kivételes, mert jelenlegi főpásztorunk csaknem öt évet töltött a Szentföldön, az Orosz Lelki Misszió szolgálatában, ill. vezetőjeként. 

III. Teofil pátriárka és kísérete november 18-án érkezett meg Moszkvába, hogy részt vegyen a jubileumi ünnepségsorozaton. A pátriárkai küldöttség tagjai között volt Timοtheosz botsrai metropolita, Arisztarhosz konstantinai érsek és Markosz szerzetesdiakónus.

A seremetyevói repülőtéren Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője, Tyihon podolszki püspök, Sztefanosz Diszpirakisz archimandrita, a jeruzsálemi patriarkátus moszkvai képviseletének vezetője és a külügyi osztály munkatársai fogadták a küldöttséget.

Kirill pátriárka november 19-én fogadta Teofil pátriárkát és küldöttségének tagjait. A találkozóra a moszkvai Szent Danyiilról (Dánielről) elnevezett monostorban, a pátriárkai rezidencián került sor.

A megbeszélések során Kirill pátriárka kifejezte örömét, hogy a 2013-ban tett látogatás után, amikor az orosz ortodox egyház egésze a Kijevi Rusz megkeresztelésének 1025. évfordulóját ünnepelte, újra Moszkvában üdvözölheti Teofil pátriárkát és kíséretét, annak az egyháznak az elöljáróját és főpapjait, amely Jeruzsálem és a szentföldi zarándokhelyek békéje és biztonsága felett őrködik. Válaszában Teofil pátriárka testvéri érzéseiről biztosította vendéglátóját, és megköszönte azt a kiemelkedő anyagi segítséget, amelyet az orosz ortodox egyház nyújtott a betlehemi Születés Templom felújításához. Hálásan szólt az oroszországi és ukrajnai ortodox zarándokokról, akik gyakori látogatásaikkal nagymértékben hozzájárulnak Jeruzsálem keresztény arculatának megőrzéséhez. Kifejezte reményét, hogy a betlehemi Születés Templom és a jeruzsálemi Szent Sír bazilika teljes felújítása után a Szentföldön üdvözölheti Kirill pátriárkát, és egyben meg is hívta szentföldi látogatásra.

A találkozó végén Teofil pátriárka egy díszes ikont ajándékozott Kirill pátriárkának, amely a Krisztus Sírja kápolnát (aediculum) ábrázolta, hogy ezzel is emlékeztesse azokra a nagyszabású munkálatokra, amelyek a Szent Sír kápolnában folynak.

Kirill pátriárka egy díszesen hímzett főpapi liturgikus ruházattal, püspöki pásztorbottal és összegyűjtött műveinek új kiadásával ajándékozta meg vendégét, kíséretének tagjait pedig püspöki pásztorbottal és díszes mellkereszttel.

November 20-án, vasárnap, a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban ünnepélyes pátriárkai liturgiára került sor, az ortodox egyházak elöljárói és küldöttei közös szolgálatával. Aznap ünnepi fogadást tartottak, amelyen Teofil pátriárka, köszöntő beszédet intézett Kirill pátriárkához, méltatva az egyházfő érdemeit, és a jeruzsálemi egyház főpapjainak, papságának és hívő népének szeretetéről biztosította az ünnepeltet.

Hivatalos látogatása befejeztével, november 20-án, Teofil pátriárka és kíséretének tagjai hazaindultak Moszkvából. Búcsúztatásukon részt vett Varszonofij szentpétervári metropolita, a moszkvai patriarkátus ügyvivője, Tyihon podolszki püspök, egyházmegyénk kormányzója, és a külügyi osztály munkatársai.

(Ford. T. K.)

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?