Kirill pátriárka 70 éves. III.

3p20161120-pal_0162-1200Ünnepi szent liturgia a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban Kirill pátriárka 70. születésnapja alkalmából

2016.november 20-án, a Pünkösd utáni 22. vasárnapon, az ortodox egyházak elöljáróinak és küldötteinek, valamint az orosz ortodox egyház több száz püspökének részvételével, ünnepi szent liturgiára került sor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban, Kirill Moszkva és az egész Rusz pátriárkája 70. születésnapja alkalmából. 

Az ünnepi istentiszteletet ─ amely az összortodox egység eucharisztikus demonstrálásának is bizonyult, s melyről csak az antiókhiai patriarkátus képviselője hiányzott ─ Kirill pátriárka és az ortodox egyházak elöljárói és küldöttei végezték: Teodor alexandriai, Teofil jeruzsálemi, Illés grúz és Iréneusz szerb pátriárka, Krizosztom ciprusi, Anasztáz tiranai, Száva varsói, Rosztiszláv eperjesi és Tikhon washingtoni érsek, a konstantinápolyi patriarkátus képviseletében Emmanuel galliai (franciaországi) metropolita, a román ortodox egyház részéről Nifon târgoviștei érsek, a bolgár ortodox egyház küldöttjeként Antonij nyugat és közép-európai metropolita, a görögországi ortodox egyház képviseletében pedig Ignatiosz demetriaszi metropolita. Velük együtt szolgáltak az orosz ortodox egyház szent szinódusának állandó tagjai, a moszkvai patriarkátus egyházmegyéinek püspökei, a papság részéről pedig az ortodox egyházak moszkvai képviseleteinek vezetői, a moszkvai patriarkátus külföldön működő képviseleteinek vezetői, a moszkvai egyházmegye papjai és diakónusai.

Az istentiszteleten képviseltette magát számos állami és egyházi vezető: Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament elnöke, Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter, Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere és mások. Nagy számban vettek részt a sztauropég (közvetlenül a pátriárka fennhatósága alatt álló) monostorok apátjai és apátnői, a szinódusi testületek munkatársai, az ortodox ifjúsági szervezetek tagjai és sok hívő.   

Az ünnepi liturgiát több televíziós társaság is élőben közvetítette, így a Szpasz, a Szojuz és a Cargrad állomás, valamint a moszkvai patriarkátus hivatalos honlapja.

A szent liturgia első felében végzett ünnepélyes bemenet, az ún. „kisbemenet” alatt, sokéves odaadó főpásztori szolgálata elismeréseként Kirill pátriárka több főpapot is kitüntetésben részesített: 25 éves szolgálatára való tekintettel metropolitai címet adományozott Innokentyij vilniuszi érseknek, érseki címet Szerafim kalinyingrádi és baltijszki, Ioann breszti és kobrini, Tyihon majkopi és adigeföldi, Szergij szolnyecsnogorszki, Nyikolaj szalehardi és novourengoji, valamint Ferapont kosztromai és galicsi püspöknek.

A liturgia ekténiáiba külön imádságos kéréseket iktattak be, jó egészséget és hosszú életet kérve Kirill pátriárka, és békét Ukrajna népe számára. Az ünnepi istentisztelet után Onufrij kijevi metropolita, a szent szinódus tagjai, a főpapság, a papság, a szerzetesek és a hívő nép nevében köszöntötte a pátriárkát, méltatva azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a pátriárka tesz az orosz ortodox egyház felvirágoztatásáért, az ortodox-, keresztény- és vallásközi kapcsolatok erősítéséért, az országok és népek közötti megértés elősegítéséért, további sok erőt, lelki örömet, és Isten gazdag segítségét kívánva az egyházfőnek felelősségteljes szolgálatához.

Bertalan, egyetemes pátriárka üdvözletét Emmanuel franciaországi metropolita tolmácsolta.

Ezután Kirill pátriárka szólt az ünnepség résztvevőihez, megemlékezve szüleiről, tanítóiról, lelki atyjáról, Nyikodim Rotov metropolitáról, akik útnak indították őt, és irányt szabtak életének, köszönetet mondva az ortodox egyházak elöljáróinak, az orosz egyház püspökeinek, papságának és hívő népének a szeretetért és imákért, amellyel pátriárkai szolgálatát kísérik.

November 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyház tanácstermében ünnepi tanácskozásra került sor az ortodox egyházak küldötteinek és az orosz ortodox egyház püspökeinek részvételével, amelyen a küldöttségek vezetői méltatták Kirill pátriárka munkásságát és érdemeit, felidézve azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ortodox egység létrehozása érdekében tett.

Másnap, november 22-én este, nagyszabású ünnepi koncertre került sor a pátriárka tiszteletére, amelyen a küldöttségek tagja és az orosz egyház püspöki karának tagjai mellett részt vettek az orosz és a fehérorosz állam első számú vezetői: Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, II. Garegin örmény katolikosz, a Független Államok Közössége történelmi vallási közösségeinek vezetői, a diplomácia testületek tagjai, a kulturális és tudományos élet, a társadalmi és egyházi szervezetek képviselői.  

Az ünnepségsorozat napjaiban a pátriárka hivatalos találkozók keretében fogadta az egyház vendégeit: az ortodox egyházak elöljáróit és küldöttségeit, a katolikus egyház és az örmény apostoli egyház delegációját, a történelmi vallási közösségek Moszkvába látogató vezetőit.

A november 20-i szent liturgiát és az azt követő ünnepségsorozatot kísérő találkozások és tanácskozások azzal a haszonnal is járnak, hogy ezek kölcsönös tiszteleten és szereteten alapuló légköre erősítheti a helyi ortodox egyházak közti testvéri egységet, az ortodox és a nem ortodox egyházak közti megértést, bizalmat, újabb lendületet adhat a vallások közötti párbeszédnek.

ford. T. K.

 

Foto: Fényképalbum az istentiszteletről 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?