Főpapi Liturgia Miskolcon, a Szentháromság templomban

smr2016. november 20-án főpásztorunk, Tyihon püspök áldásával Sziluán, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke szent liturgiát tartott a miskolci ortodox templomban. A budapesti, Holló utcai román ortodox közösségből, Magyar Máriusz parochus vezetésével, mintegy negyven fő érkezett a miskolci főpapi istentiszteletre, akikhez ─ a papság és a hívők örömére ─ Dávid szerzetespap is csatlakozott két nővérrel. 

Sziluán püspök beszédében köszönetét fejezte ki Tyihon püspöknek és a helyi papságnak az ünnepi alkalomért, amelyen megemlékezett a miskolci születésű Andrei Sagunáról (1809 – 1873), a románok későbbi „erdélyi metropolitájáról” (1864).
Krank József parochus Tyihon püspök jókívánságait tolmácsolta Sziluán püspöknek és a jelenlévő hívőknek. Felidézte Sziluán püspökkel való első találkozásuk emlékét, amely 15 évvel ezelőtt történt. A főpapi liturgia végén Krank József és Tatárka Kirill pap megemlékezett Kirill pátriárka 70. születésnapjáról, hálaadó imát mondtak a pátriárkáért és Tyihon püspökért, majd Sziluán püspök vezetésével a papság és a hívők közösen éltették Kirill pátriárkát.

A vasárnapi liturgián a budapesti román ortodox közösség és a miskolci egyházközség kórusa együtt végezte az énekszolgálatot. Az énekek román, magyar és egyházi szláv nyelven hangzottak el. Érezhető volt az ortodoxia határokon átívelő testvéri közössége, a szeretetet megerősítő ereje. A főpapi liturgiát közös ebéd követte Sziluán püspök és kísérete, a román ortodox vendégek, a miskolci papság és hívők társaságában.

Hála legyen Istennek minden ajándékáért!

K. J.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?