Márk érsek húsvéti, főpásztori látogatása

arhmark2Az ortodox Fényes Hét elején, Márk, jegorjevszki érsek, a Magyar Egyházmegye kormányzója Magyarországra érkezett. Április 13-án, Húsvét Hétfőn de. 10 órakor főpásztorunk vezette az ünnepi húsvéti liturgiát az egyházmegye teljes papsága segédletével. 

Az ünnepi liturgiára nemcsak a budapesti hívők jöttek el, hanem az ország távolabbi egyházközségeiből is számos hívők kísérte el papját, hogy osztozzon főpásztorával a Feltámadás örömében. Az istentisztelet során Márk érsek pappá szentelte Szvjatoszlav Bulah diakónust és diakónussá Vlagyimir Csepizsov felolvasót.

A szent liturgia végén főpapunk a mulandó és a maradandó örömről prédikált a hívőknek: az emberek sok mindenben keresik az örömet, a családi életben, munkájuk elismerésében, a szakmai sikerekben, vagy éppen a pihenés, a kikapcsolódás örömében. Ezek helyes és dicséretes dolgok, ám a keresztény ember számára egyetlen valódi és maradandó öröm létezik, amely túlmutat e materiális világon, ez pedig Krisztus halált megsemmisítő győzelme, a Feltámadás öröme, amelyben mindazok részesülhetnek, akik a Megváltóba kapaszkodnak. Ezt az örömet élhettük át a húsvéti szent liturgiában, amelyhez semmilyen más földi öröm nem fogható.

Az ünnepi szavak és a húsvéti köszöntés után főpapunk a „Szent Vlagyimir apostoli fejedelem elhunytának ezeréves évfordulójára (1015-2015)” kibocsátott emlékérmet adta át az egyházmegyei papság számos tagjának, a Nagyboldogasszony egyházközség szolgálattevőinek, híveinek és a vidéki egyházközségek több tagjának.

Az ünnepi istentisztelet végeztével érsekünk befogadta Üröm városának polgármesterét, Laboda Gábort és fiát az ortodoxiába, saját kérésükre. Az egyház új tagjai új keresztnevet is választottak maguknak, Szergiuszt, ill. Vlagyimirt, a nagy oroszországi szentek tiszteletére.

A Húsvét hétfői ünnep a hittanteremben, a terített húsvéti asztalnál ért véget, amelyen a főpap, papjai és hívei kötetlen, testvéri formában osztozhattak ételben és italban, az ünnep örömében.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?