2015 Húsvétja az Egyházmegye templomaiban. I.

19A szegedi Szent György Nagyvértanú egyházközség ünnepe

Krisztus feltámadt! Христос воскресе! Χριστός Ανέστη! Hristos a înviat! Christ is risen! Christus resurrexit!

Kedves Testvéreink! Nem is gondolnánk, hogy ezzel a húsvéti köszöntéssel ősi köszöntést mondunk: a Krisztus sírjánál megjelenő angyalokat, a kenetvivő asszonyokat, és magukat az apostolokat követjük az örömhír továbbadásában!

Máté evangéliuma szerint angyal adja elsőnek hírül Mária Magdolnának és a vele együttlévő kenetvivő asszonyoknak az Úr feltámadásának hírét:
„Íme, nagy földrengés támadt: az Úr angyala leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. Olyan volt a megjelenése, mint a villám, és a ruhája fehér volt, mint a hó. Az őrök megrettentek tőle való félelmükben, és mint a holtak, olyanok lettek. Az angyal megszólalt és azt mondta az asszonyoknak: »Ti ne féljetek! Hiszen tudom, hogy Jézust, a megfeszítettet keresitek. Nincs itt, mert feltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg a helyet, ahol feküdt.« (Mt 28,1-6)
Ezután az angyal elküldi az asszonyokat, vigyék meg az Úr feltámadásának a hírét tanítványainak:
„»Menjetek gyorsan, mondjátok meg tanítványainak: ‘Föltámadt a halálból, és előttetek megy Galileába. Ott majd meglátjátok őt! Íme, megmondtam nektek!’« (Mt 28,1-7)
Az asszonyok rögtön el is mentek a sírtól, „nagy félelemmel és örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak” (Mt 28,1-8). Az Emmauszból lélekszakadva visszatért két tanítványt, akik az úton találkoztak a Feltámadottal, az apostolok így fogadják, nem is hagyják őket szóhoz jutni:
»Valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak!« (Lk 24,34)
Erre ők is elbeszélték, ami az úton történt, és azt, hogy hogyan ismerték fel Jézust a kenyértöréskor.
„Amíg ezekről beszéltek, egyszer csak maga Jézus állt közöttük, és azt mondta nekik: »Békesség nektek!«” (Lk 24,36)
János evangélista elbeszélése szerint maga az Úr szólítja nevén Mária Magdolnát a sírnál, és elküldi a tanítványokhoz, vigye meg nekik a feltámadás örömhírét:
„Mária pedig kinn állt a sírnál, és sírt. Amint sírdogált, behajolt a sírboltba. Két angyalt látott fehér ruhában ülni, az egyiket fejtől, a másikat lábtól, ahol Jézus teste feküdt. Azok megkérdezték tőle: »Asszony, miért sírsz?« Ő azt felelte nekik: »Elvitték az én Uramat, és nem tudom hová tették!« Ahogy ezt kimondta, hátrafordult, és látta Jézust, hogy ott áll, de nem tudta, hogy Jézus az. Jézus megkérdezte tőle: »Asszony, miért sírsz? Kit keresel?« Ő pedig, azt gondolva, hogy a kertész az, ezt felelte neki: »Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hová tetted, és én elviszem!« Ekkor Jézus megszólította őt: »Mária!« Erre ő megfordult, és héberül így szólt: »Rabbóní!«… Jézus így szólt hozzá: »Ne tarts fel engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj el a testvéreimhez, és mondd meg nekik: Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.«” (Jn 20,11-17)
Mária Magdolna pedig fut, és hírül viszi a tanítványoknak a feltámadás örömhírét: »Láttam az Urat!« (Jn 20,11-18)
Sőt, az egyházi hagyomány szerint egészen Tiberius császárig (Kr. u. 14-37) jut el. Tőle származik a húsvéti tojás ajándéka, amelyet bíbor színűre fest, felmutatja a császár előtt, és így szól: „Krisztus feltámadt!” A bíbor szín a császár színe, ám egyben minden királyok királya, az Üdvözítő színe is, aki sötétpiros vérével szerzett megváltást az emberi nemnek, és Feltámadásával mutatta meg valódi Istenségét. Azt az Istenséget, amelyet egykor a tűz vörös színe jelképezett Mózesnek a csipkebokor lángjában, az Illést égbe ragadó isteni tüzes szekérben, Pünkösdkor, a Szentlélek eljövetele napján, a tüzes nyelvek alakjában, amelyek leereszkedtek az apostolokra. És most, Húsvétkor a tűz vörös színébe öltözött ortodox templomokban.
A keresztények igehirdetésében a kezdetektől fogva központi helyet foglalt el Krisztus megváltó kereszthalálának, és a halált megsemmisítő, harmadnapi feltámadásának a hirdetése. A keresztényeknek ma is az a küldetésük, hogy továbbadják a Feltámadás halált legyőző örömhírét környező világuknak, szóban, hitük megvallásával, de még inkább Krisztust követő életüknek szép példájával.

Valóban feltámadt! Воистину воскресе! Ἀληθῶς Ἀνέστη! Adevărat a înviat! Truly, He is Risen! Vere resurrexit!

(Tekintsék meg húsvéti képeinket is a szegedi Szent György templomból!)

I. T.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?