Egyház és kultúra (koncert és felolvasóest a Nagyboldogasszony-székesegyházban)

koncert-014December 6-án, szombaton este egyházzenei bemutatóra és felolvasóestre került sor a budapesti, Petőfi téri Nagyboldogasszony-templomban. Az estnek sajátos jelleget kölcsönzött, hogy az egyházi énekek, amelyeket a templom kórusa adott elő Bilku Lepahin Marina vezetésével, szemelvények felolvasásával váltakoztak a nemrég magyar nyelven is megjelent „Örök kérdések, egyszerű válaszok” c. műből. 

Az „Agné parthene”, a „Kis doxológia”, a Kedrov által szerzett „Miatyánk” és a „Velünk az Isten” énekek között részletek hangzottak el abból a Márk, jegorjevszki érsek által szerkesztett könyvből, amelyben számos, ismert oroszajkú szerző válaszol a hívők által feltett legkülönbözőbb természetű kérdésekre. (Fordítók: Bilku-Lepahin Marina és Erdei Ilona). Az est házigazdája és a magyar nyelven elhangzott irodalmi részletek előadója Aleszja Popova érdemes művész volt, aki egyúttal a Szentháromság oroszajkú egyházközség hívője.

Az est során a jelenlévők bepillantást nyerhettek mind az ortodox egyházzene, mind az írott lelki hagyomány értékeibe.  A kezdeményezés, amelybe orosz és magyar hívők egyaránt bekapcsolódtak, azt volt hivatott jelezni, hogy az ortodoxiát a kultúra felől is érdemes megközelíteni. Így azok is megismerhetik, sőt közel kerülhetnek hozzá, akik egyébként távol állnak az egyházi élettől.

A koncert és felolvasó est előtt prot. Magyar István pap és Vajna-Éliás István diakónus köszöntötte az egybegyűlteket, imádsággal pedig Gyimitrij Kornyilov, a Szentháromság egyházközség papja szolgált.

*

*

This post is also available in: orosz