Szent Miklós ünnepe Gyulán

Gyula_Szt_Miklos_01-001A gyulai román ortodox székesegyház közössége december 5-én főpapi liturgia keretében ünnepelte temploma védőszentjének, Csodatévő Szent Miklós mürai püspöknek az emlékét. Az ünnepi liturgiát az egyházmegye főpásztora, Siluan, gyulai püspök és meghívott vendégeként Paisie, lugosi c. püspök, a Temesvári Egyházmegye vikáriusa végezte a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye teljes papságának részvételével. Egyházmegyénket, Márk érsek atya áldásával, Tatárka Kirill pap, miskolci megbízott parochus képviselte. Az ünnepi istentiszteleten az Aradi Egyetem teológiai karának férfi kórusa énekelt. 

A december 5-i szent liturgia a jelenlévő gyermekek, a Nicolae Bălcescu román nemzetiségi gimnázium diákjai és a város román óvodájának kicsinyei számára is igazi ünnep volt, akik nagy számban vettek részt az istentiszteleten.

Siluan püspök atya Szent Miklós nagyságáról, állhatatos hitéről, jóságáról beszélt prédikációjában, felelevenítve a mürai csodatévő főpap életének legismertebb epizódjait, amelyek alapján ma is úgy tekintünk rá, mint a szelídség, az önzetlenség és a bőkezűség példájára. A szent liturgia elbocsátó imája után az óvodások ünnepi műsora következett, amelyben a kicsinyek Szent Miklóshoz szóló dalokat és verseket adtak elő. Minden jelen lévő gyermek kapott ajándékot, amelyet a püspök atyák áldás és néhány kedves szó kíséretében adtak át. Az ünnep a román gimnáziumban megrendezett közös ebéddel ért véget.

T. K.

 

This post is also available in: orosz