A Szent Miklós templom oltárünnepe Tokajban

smallDecember 6-án, szombaton, Csodatevő Szent Miklós püspök napján a tokaji ortodox templomban is ünnep volt. Immár hagyománnyá vált, hogy erre a napra, amely egyben a 18. században épült templom címünnepe, több településről is érkeznek zarándokok. A szent liturgián Tatárka Kirill megbízott miskolci parochus szolgált Szegedi Szabolcs István diakónus segédletével, aki az egyházmegye tokaji megbízottja. Az istentisztelet végén a hívők kenetben részesültek a Szent Miklós püspök ereklyéinél megszentelt olajból, amelyet a papok Bariban tett nyári zarándoklatuk alkalmával hoztak magukkal. Az ünnepi liturgiát a hívőkkel közösen elfogyasztott agapé követte egy közeli pincében. 

A Szent Miklós napi események délután folytatódtak a város által szervezett megemlékezésekkel.  Nagy Péter cár éppen 300 évvel ezelőtt indította útnak az első orosz borvásárló küldöttséget Tokajba. A Tokaji Múzeumban tartott ünnepségen és koszorúzáson részt vett Szergej Borozdin, az Orosz Föderáció debreceni főkonzulja, Zvonova Irina Boriszovna, az Orosz Föderáció nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja, Posta György, Tokaj város polgármestere, Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat alelnöke, Papp Csaba főjegyző, valamint Makoldi Miklós a Tokaji Múzeum igazgatója és Nagy Géza katonai hagyományőrző, akik az ünnepség gondolatának elindítói voltak. A megemlékezést követően Makoldi Miklós bemutatta a jelenlévőknek a templom egykori harangjának felkutatott töredékét, és ismertette annak történetét.

Ezt követően az előkerült harangtöredéket ágyúszó és történelmi zászlók kíséretében vitték át a Szent Miklós templomba. Felemelő érzés volt, amikor az egykor pusztulásra ítélt harang egy megszentelt darabját több mint ötven év után elhelyezték a templomhajó közepén felállított asztalra.

Az ünnepi alkalom a Szent Efrém férfikar templomi hangversenyével zárult, akik neves keleti és nyugati szerzők egyházi műveit szólaltatták meg.

Sz. Sz. István

Video: © “Вести” (“VESTI.RU”) 

This post is also available in: orosz