Alexandra Pavlovna nagyhercegnő földi maradványai visszatérésének tízéves évfordulója

IMG_6644-001Éppen tíz éve annak, hogy Alexandra Pavlovna nagyhercegnő földi maradványai visszatértek történelmi helyükre, az ürömi ortodox emléktemplomba. Az Orosz Föderáció nagykövetségéhez tartozó Orosz Kulturális Központban szeptember 11-én, este 6 órakor nyílt meg a tízéves jubileumra rendezett kiállítás. 

A kiállítást B. Platonov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg. Az ürömi önkormányzat képviselőjének köszöntése után prot. Kádár János, a budapesti Szent Szergij egyházközség parochusa emlékezett meg a jubileumról, majd Oleg Volovik, az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Szövetségének elnöke és Gyimitrij Szvirko, ürömi parochus méltatta az eseményt. Alexandra Pavlovna nagyhercegnő életútjáról Seremetyeff-Papp János, a Habsburg család magyarországi képviselője tartott előadást. A fényképkiállítás anyagát, amely a hévízi egyházközség közreműködésével készült el, prot. Nyikolaj Kim, hévízi parochus mutatta be.

A megnyitón számos ortodox hívő, az orosz kultúra kedvelői, diplomaták és tudósok vettek részt.

A kiállítás csak rövid ideig, szeptember 26-ig látható az Orosz Kulturális Központban, de később a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyház múzeumában is látogatható lesz.

* * *

  1. SZENT ALEXANDRA SÍRKÁPOLNA – ÜRÖM
  2. Alexandra Pavlovna
  3. Az ürömi templom parochusai
  4. A templom ikonosztázionja
  5. Ürömben sor került Alexandra Pavlovna Romanova nagyhercegnő hamvainak ünnepélyes újratemetésére

 

This post is also available in: orosz