„Jó ügy céljára a jó Isten mindig megadja a szükséges segítséget.” Márk érsek nyilatkozata a „200 templom programjáról”

amMárk, jegorjevszki érsek, aki egyben a Moszkvai Patriarkátus pénzügyi és gazdasági Hivatalának új vezetője, nemrég nyilatkozatot adott a „Moszkva Városa Templomépítési Alapja” sajtószolgálatának arról a tervről, hogy az ortodox egyház az elkövetkező években kétszáz új templom felépítését szándékozik megvalósítani a fővárosban. 

A terv abban különbözik a város költségvetése által pénzügyileg fedezett tervektől, hogy kizárólag önkéntes felajánlásokra támaszkodik. A felajánlók a legkülönfélébb rétegekből kerülnek ki: nyugdíjasok, diákok, tanárok, művészek, sportemberek, sőt nagy cégek vezetői. Hogy miért éppen „200 templomról” szól a terv? Ezzel kapcsolatban a főpap elmondta, hogy a 20. század zivataros évtizedeiben, a szovjeturalom idején kb. 1000 templomot romboltak le Moszkvában, így a „kétszáz templom” terve csupán egyötöde annak, ami akkoriban elpusztult. Ráadásul a főváros lakossága azóta jelentősen gyarapodott, és az ortodox keresztény lakosság létszámához viszonyítva, templomai számát tekintve az utolsó helyen áll Oroszország városai között. Az a szándék, hogy a moszkvaiak lakóházaik közelében juthassanak el a templomba. Így mind az idős emberek, mind a sokgyermekes anyák gyakrabban látogathatják az istentiszteleteket, gyakrabban áldozhatnak, a gyermekek is sűrűbben járulhatnak a szentségekhez.

Márk érsek elmondta, hogy mindmáig a templomba járás öröme jelenti számára a legszebb gyermekkori élményt. Nem a fagylalt vagy a sütemény, amelyet a szülők vásároltak gyermekeiknek, hanem a szent liturgia. Azért építenek templomokat, hogy az emberek életébe örömet vigyenek, életük megteljen értelemmel, hogy átalakulhassanak Krisztus legfőbb parancsolata szerint: megszeressék Istent és felebarátjukat, és ne csak a maguk számára éljenek, hanem azok számára is, akik szükségben szenvednek, a szegények, elhagyottak, betegek, rokkantak számára.

Van egy orosz népi mondás, amely szerint „az ember nem élt hiába, ha épített egy házat”. Mennyivel inkább értelmet nyer annak az embernek az élete, aki templomot épített.

A pénzügyminisztérium tervei szerint folyó munkától eltérően az egyház teljesen más eszközökkel néz szembe a nehézségekkel: imádsággal és reménnyel Isten segítségében. A jó ügy céljára pedig a jó Isten mindig megadja a szükséges segítséget.

A templomépítési programba a mai kor modern eszközeit is bevonják ─ mondta el Márk érsek. Mivel az emberek nagy többsége már bankszámlán jut hozzá fizetéséhez, a Moszkva Bank komoly segítség lehetőségét teremtette meg a Templomépítő Alap számára azzal, hogy különleges bankkártyát bocsátott ki „ajándék a szentélynek” felirattal, amelyet bárki kiválthat. Ha valaki ezzel vásárol, akár üzletben, akár a világhálón, vagy ezzel váltja meg menetjegyét, repülőjegyét, a bankkártyás vásárlás műveletének jutaléka nem a Bank számára, hanem az Alap számára lesz elkönyvelve.

A templomaink hosszú évszázadokon keresztül állni fognak, és csak tőlünk függ, hogy milyen kulturális és lelki örökséget hagyunk magunk után utódainknak – mondta végül a főpap.

(Forrás: Пресс-служба Фонда поддержки строительства храмов города Москвы / Патриархия.ru // Moszkva város templomépítési Alapja Sajtószolgálata / Patriarchia.ru)

I. T.

 

This post is also available in: orosz