Szent István királyunk ünnepe a budapesti Nagyboldogasszony templomban

smAugusztus 20-án a Magyar Ortodox Egyházmegye papsága és számos híve ünnepi főpapi szent liturgia keretében emlékezett meg államalapító Szent István királyunkról a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban. Az ünnepre ─ Márk, jegorjevszki érsek, kormányzó főpapunk kérésére ─ Márk (Petrovcij) atya, a kárpátaljai Huszt és Nagyszőlős érseke érkezett Budapestre. 

Márk érsek atyával együtt szolgáltak az egyházmegye papjai és a Kárpátaljáról érkezett vendég papok: prot. Imrényi Tibor, Tatárka Kirill, Gyimitrij Szvirko és Gyimitrij Kornyilov papok, Georgij Petrovcij protodiakónus (Márk érsek testvére), valamint, Szvjatoszlav Bulah, Vlagyimir Petrovcij (az érsek unokaöccse) és Vajna Éliás István diakónusok.

Az istentisztelet végén prot. Magyar István tartott igehirdetést. Prédikációjában az ünnepi példabeszédet idézte fel a sziklára épített házról, Máté evangéliumából (Mt 7,24-27). Vannak emberek, akik elvégzik ugyan munkájukat, de nem kellő gondossággal és alapossággal, így, amikor eljön a próbatétel ideje, kiderül, a munkájuk nem időtálló, tönkremegy. A bölcs ember viszont gondosan elvégzi feladatait, munkáját, szilárd alapokat rak le, így munkája kiállja a legkeményebb próbatételt is. A legfontosabb munkánk, „építményünk” pedig nem más, mint a keresztény hitünk, és jól tesszük, ha ezt magára Krisztus Urunkra, hitünk sziklájára építjük.

Utána Márk érsek atya mondott tanító beszédet és köszöntötte a híveket, Tatárka Kirill atya tolmácsolásában. Felelevenítette Szent István életét és példáját, aki nemcsak államférfi volt, a keresztény alapokon nyugvó állam megszervezője, hanem egyben népünk lelki vezetője is. Krisztus igaz tanítványa és apostola, aki nemcsak nevében, hanem életét tekintve is példát mutató keresztény volt. Géza fejedelemmel ellentétben a kereszténységét nem erővel, hanem a meggyőzés eszközével terjesztette. Krisztus tanítványa ugyanis csak az lehet, aki őt szabadon fogadja el és követi. Szent István királynak a pogányát hit ellenállását is le kellett küzdenie, mint ahogy ma is úgy éljük meg keresztény hitünket, hogy jórészt pogány környezet vesz körül bennünket.

Az ünnepi liturgia után Márk érsek interjút adott a Magyar Televíziónak, amely az ortodox „Örömhír” november 2-i adásában lesz látható.

Az istentisztelet a papság és a hívek ünnepi ebédje követte a templom hittantermeiben.

I. T.

 

This post is also available in: orosz