Elhunyt Vlagyimir, kijevi metropolita

Vladimir kijevi metropolita2014. július 5-én, hosszas betegség után megpihent az Úrban Őboldogsága, Vlagyimir, kijevi metropolita, világi nevén Viktor Markianovics Szabodan.

Az elhunyt metropolita 1935-ben született Markovci (Markivci) nevű faluban, Ukrajnában, paraszti családban. 1954-ben nyert felvételt az Odesszai Papi Szemináriumba, majd 1958-ban a Szentpétervári (egykori Leningrádi) Teológiai Akadémiára, amelyet 1962-ben bakkalaurea fokozattal végzett el. 1965-ben, archimandritaként, az Odesszai Papi Szeminárium rektora. 1966-ban a Jeruzsálemi Orosz Lelki Misszió helyettes vezetője lett, ugyanabban az évben püspökké szentelték, a moszkvai egyházmegye vikáriusa és egyúttal az Orosz Ortodox Egyház képviselője lett az Egyházak Világtanácsánál, Genfben. 

Az ezután következő években több fontos egyházmegye katedráján teljesített főpásztori szolgálatot. 1973-tól kinevezték a moszkvai teológiai iskolák rektorává. 1978-ban elnyerte a teológia magiszteri fokozatát. 1984-től a pátriárka nyugat-európai exarchája, 1987-től, mint a moszkvai pátriárka hivatalának igazgatója, a Szent Szinódus állandó tagja.

1992. május 27-én választotta meg az Ukrán Ortodox Egyház Főpapi Zsinata Kijev és egész Ukrajna metropolitájává, az autonóm ukrán egyház elöljáró főpapjává.

Az elhunyt metropolita lelki üdvéért a Magyar Ortodox Egyházmegye budapesti és vidéki templomaiban is könyörgéseket végeztek.

Nyugosztalja az Úr az Ő hűséges szolgájának a lelkét az igazak hajlékában, és adjon néki örök emléket!

I. T.

(Forrás: www.patriarchia.ru)

 

This post is also available in: orosz