A cári újvértanúk ünnepe Ürömben

SAMSUNG CAMERA PICTURESJúlius 17-e, II. Miklós orosz cár és a cári család szenvedéstűrő újvértanúinak a napja kivételes ünnep a Budapesthez közeli, ürömi Szent Alexandra orosz ortodox templomban, ahol a Romanov-dinasztia egy fiatalon elhunyt sarja, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő földi maradványai nyugszanak.

A budapesti Radonyezsi Szent Szergij és Szentháromság, valamint az ürömi Szent Alexandra orosz egyházközség hívei ebben az évben is összegyűltek az ünnepi liturgiára az ürömi templomban. Az ünnepi istentiszteletet Dmitrij Szvirko ürömi és prot. Nyikolaj Kim, hévízi parochus végezte. A szent liturgia a templom körüli körmenettel ért végett a szent szenvedéstűrők ikonjaival. 

Az első szent liturgia, amelyet a szent újvértanúknak, II. Miklós cárnak és a cári család tagjainak szenteltek, 12 évvel ezelőtt, 2002-ben volt. Ez volt az az esemény, amely azóta lendületet adott a templom újjászületésének, felhívta mind a közvélemény, mind a város vezetőinek a figyelmét az „elfelejtett szentélyre”.

(Az ún. „Budai Lelki Misszió” történetéről bővebb információ található magyar nyelven a következő címen: http://hungary.orthodoxy.ru/2002m.htm)

This post is also available in: orosz