Az Ahtirkai Szűzanya ünnepe Miskolcon

aht2A miskolci Szentháromság ortodox egyházközség július 5-én, szombaton ünnepelte a Szentséges Istenszülő Athirkai ikonjának ünnepét. A főpapi liturgiát Feodor munkácsi és ungvári érsek vezette. Az érsek atyával együtt szolgált prot.  Viktor Miszo, a munkácsi egyházmegye titkára, prot. Ioann Shandra, a huszti egyházmegye sajtótitkára, prot. Nyikolaj Kim hévízi parochus, Krank József nyíregyházi parochus, Tatárka Kirill miskolci megbízott parochus, valamint Szegedi Szabocs István és Szvjatoszlav Bulah diakónusok. Az ünnepi istentiszteletre Budapestről, Nyíregyházáról, Kazincbarcikáról és az ország más helyeiről, valamint Oroszországból is érkeztek zarándokok.

Az imádságok és az énekek magyarul és egyházi szlávul hangzottak el. A liturgia után a főpap és a papság könyörgést végzett az Istenszülő Ahtirkai ikonja előtt. Feodor érsek atya a Szentséges Szűz minden keresztény hívőre kiáradó szeretetéről beszélt prédikációjában, és arról a féltő, gyöngéd gondoskodásról, amelyet Isten Anyja napról napra mutat irántunk.

Az istentisztelet után a miskolci In Aeternum Bartók Kórus adott rövid koncertet az ünnep tiszteletére. A vegyeskar Sándor Zoltán vezényletével orosz egyházi zeneszerzők, Grecsanyinov, Csajkovszkij és Rahmanyinov néhány kiemelkedő darabját adták elő. Egy volgográdi zarándok házaspár, Júlia és Alekszij, kézzel hímzett ikont ajándékozott a templomnak, rajta az Istenszülő Kazanyi képmásával.

Testvéri hangulatban és örömben került sor az ünnepi ebédre, ezúttal a templom nyugati előcsarnokában, tekintettel a kissé borús időre. A szent liturgiáról, a Magyar Televízió egyházi és vallási műsorainak keretében felvétel is készült, amelyet július 20-án, vasárnap láthatnak a nézők.

T. K.

This post is also available in: orosz