Ima Ukrajnáért az Egyházmegye templomaiban

patriarhKirill pátriárka felhívására és áldásával, amelyet az egyház minden főpapjához, papjához és gyermekéhez intézett, február 23-án, Húshagyó Vasárnap, a Magyar Ortodox Egyházmegye budapesti és más városokban lévő templomaiban is az Ukrajnában zajló polgári forrongások és szembenállások krisztusi és keresztény szellemben történő békés kimeneteléért imádkoztak a szent liturgia keretében, és megemlékeztek a tragikusan elhunyt áldozatokról.

Az alábbiakban tesszük közzé Kirill pátriárka üzenetének a szövegét az Ukrajnában folyó eseményekkel kapcsolatban, magyar fordításban:

 „Tiszteletreméltó főpásztorok és papok, kedves testvérek és nővérek, egyházunk gyermekei!

Nyugtalansággal, fájdalommal és aggodalommal követtem és követem továbbra is a Kijevben és Ukrajna más városaiban zajló eseményeket. Kijev városa egy nagy ortodox keresztény civilizáció szülőhelye, amely egyesítette a Szent Rusz népeit. Kijev a közös és egy keresztelőmedence városa, amelynek nemrég ünnepeltük 1025. évfordulóját, együtt a többi helyi ortodox egyházzal. Kijev számomra kivételesen kedves város, ahol gyakran jártam, amelyet szeretek és jól ismerek. Elviselhetetlenül fájdalmas hallani a sok halálos áldozatról szóló híradásokat erről a szent helyről, valamint sebesültek százairól, forrongásokról Ukrajna különböző vidékeiről.

Soknemzetiségű egyházunk egésze kitartóan imádkozik a békéért, a polgári ellentétek megszűnéséért Ukrajna földjén. Ukrajnai testvéreink és nővéreink most történelmük egyik leginkább drámai idejét élik át. Az események kimenetelétől függ az ukrán nép további sorsa. Egyelőre, hála Istennek, úgy tűnik, nem kell számolnunk a polgárháború veszélyével. Ám a veszély még nem múlt el. Valóssággá válhat, ha az Úr megengedi, hogy az emberek elforduljanak az Istentől kapott erkölcsi parancsolatoktól és Ukrajna keresztény örökségétől, ha Ukrajna lakói lemondanak önmaguk, egymás és a törvények becsületéről.

Szeretnék köszönetet mondani az ukrán püspöki kar és a papság azon képviselőinek, akik a legkülönbözőbb véleményeket tükröző felhívások és jelszavak között is erőt éreztek magukban arra, hogy következetesen a békességre és a testvéri szeretetre szólítsák fel a szembenálló feleket, akik továbbra is szilárdan kiállnak az ukránok azon jogai mellett, hogy hitükkel és vallásosságukkal összhangban éljenek, megőrizzék az Ukrajna számára immár hagyománnyá vált erkölcsi és vallási értékeket, amelyeknek forrása a keresztség kijevi medencéje, mely irányt szabott a Szent Rusz civilizációs fejlődésének.

Szívemből siratom az elhunytakat, együtt érzek az áldozatok hozzátartozóival, átélem a sebesültek sorsát, és arra kérem egyházunk minden gyermekét, hogy imáival forduljon a mi Urunk Jézus Krisztushoz és Legtisztább Anyjához. Imádkozzunk az életüket vesztett testvérekért és nővérekért, a sebesülésekkel és fájdalmakkal küzdők meggyógyulásáért, a megkeseredett szívek megbékéléséért, az Ukrajnában folyó viszályok és háborgások megszűnéséért, azért, hogy az Úr mindnyájunkra árassza ki a szeretet, a béke, a megbocsátás, a testvérszeretet lelkét Krisztus Jézusban!

 

+ Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája”

 

This post is also available in: orosz