KEDVES SZÜLŐK! ITT A JELENTKEZÉS IDEJE AZ ISKOLAI HITTANRA!

Nicaea_icon„Engedjétek, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek,

mert ilyeneké a mennyek országa.”

Máté 19,14

«Пустите детей приходить ко Мне, ибо таковых есть Царство Небесное»

От Матфея 19,14

“Suffer little children to come unto me: for of such is the kingdom of heaven”

Matthew 19:14

Kedves Szülők!

Bizonyára értesültek már arról, hogy 2014 márciusától megkezdődnek a hittan-tájékoztatók az általános iskolákban, majd a beiratkozások az új, szeptemberben kezdődő tanévre!

Az alapvető elemi iskolai tantárgyak mellett ─ anyanyelv, matematika, természetismeret, ének-zene, rajz, testnevelés ─, amelyek a gyermekek szellemi és fizikai képességei kifejlesztésének nélkülözhetetlen eszközei, nem kevésbé fontos helyet foglal el a hittan.

Miért? Azért, mert akár a templom mellett folyik, akár az iskolában, olyan keresztény ismereteket nyújt a gyermekeknek, amelyek majd kulcsfontosságúak lesznek a történelem, a gondolkodás, a kultúra, a társadalmi berendezkedés, az irodalom, a nyelvek, a képzőművészet, a zene ─ egyszóval ─ európai örökségünk valódi megértéséhez.

Ámde ez csupán a hittan egyik haszna. A másik, még ennél is fontosabb szempont, hogy a hittan, a közösen feldolgozott tananyagon keresztül, abba a keresztény szellemi és erkölcsi tanításba vezeti be a gyermekeket, amely több mint kétezer éves múltra tekint vissza, és biztos alapokon nyugszik. Erre nem kevésbé lesz szükségük azoknak, akik gyermekekből egy-kettőre serdülők, azután ifjak, majd önmagukért és másokért is felelős, munkába álló, családot alapító felnőttek lesznek. Ha elég mély és szilárd a fundamentum, a fölé emelt ház is az lesz.

Az ortodox hitoktatásnak egy harmadik előnye is van. Magyarország, földrajzi fekvését és történelmét tekintve, délről és keletről olyan országokkal határos, ahol a lakosság túlnyomó többsége ortodox keresztény. A hittanra járó gyermekek így mélyebb ismereteket szerezhetnek arról a vallási hagyományról és kultúráról, amelyet szomszédaik őriznek.

Kedves Szülők!

A hittanoktatás akkor valódi, ha a gyermekek a legfontosabbat, a templomi életet is megismerik. Ezt a célt szolgálja a templom rendszeres látogatása, a vasárnapi és ünnepi istentiszteleteken való részvétel, a szent gyónáshoz és áldozáshoz való járulás, természetesen szülői segítséggel és kísérettel. Gyermekeik később igen hálásak lesznek segítségükért és kíséretükért!

Engedjenek meg még egy fontos gondolatot:

A hittanórára járó iskolás gyermek szellemi-erkölcsi fejlődése akkor lesz igazán eredményes, ha a szülő a gyermek mögött áll, a hittanórákon végzett munkáját fontosnak tartja, figyelemmel kíséri, segíti, és természetesen, ha a gyermek a szülő részéről jó, keresztény életpéldát is lát.

Mire tanítjuk a hittanos gyermekeket?

Mindenekelőtt arra, hogy szeressék Istent és szeressék örök törvényeit, amit hitünk szerint az Egyházban, valamint az Egyház által számunkra átadott Szentírásban őrzünk.

Azután arra, hogy szeressék és tiszteljék felebarátaikat. Nemcsak szóval, hanem tettel is. Mindenekelőtt szüleiket, nagyszüleiket, tanítóikat, tanáraikat, papjaikat — és engedelmeskedjenek nekik.

Majd arra, hogy szorgalmasan és jól tanuljanak, erejük szerint legyenek segítőkészek gyermektársaikkal és a felnőttekkel szemben, később szorgalmasan és jól dolgozzanak.

Arra buzdítjuk őket, hogy mindannak az elvégzésében, ami szükséges, jó és dicséretes, legyenek buzgók, megfontoltak, bátrak. Legyenek mindenkor becsületesek, hűségesek, megbízhatók. Isten és ember igazságától soha ne térjenek el.

Később, ha felnőnek, jól nézzék meg, kit választanak vőlegényüknek vagy menyasszonyuknak. Olyan párt válasszanak lehetőleg maguknak, aki egyetért keresztény hitükkel és Jézus Krisztusnak fogadott hűségükkel a keresztségben. Ezt a hűséget minden kincsnél nagyobb becsben tartsák.

Ámde arról is szó esik a hittanórák során, hogy csak a jó dolgokban gyakorolják az engedelmességet, a rosszban sohasem. A rossz társaságot, a megkörnyékező bűnt, a kétértelmű, tisztátalan látványokat és szavakat kerüljék mint a tüzet. Akkor is, ha manapság igen erősnek bizonyul az emberi vagy az elektronikus környezet ilyen fajta hatása.

Minderről az Új- és az Ószövetség legszebb történetein, a keresztény erkölcsi parancsolatokon, a hit igazságain, az egyházi ünnepek tanításán, a szentek életén keresztül, vagy kötetlen beszélgetések formájában tanulunk. Elektronikus szemléltető eszközök, videók és olyan gyakorlati kérdések és példák segítségével, amelyeket többnyire maguk a gyermekek fogalmaznak meg.

Kedves Szülők!

Bizonyára megértik, és egyetértenek velünk abban, hogy mai világunkban, amely rohamosan fejlődik, változik, de sok esetben bonyolultnak, vagy éppen kuszának is tűnik, nélkülözhetetlen a szellemi-erkölcsi tisztánlátás, az örök, isteni törvényekhez való ragaszkodás.

Ehhez szeretne Egyházunk a hittanoktatás keretei között segítséget nyújtani, amire Urunk Jézus Krisztus parancsa is kötelezi:

„Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Mt. 28.19-20

Most van az iskolai hitoktatásra való jelentkezések ideje a 2014/2015-ös tanévre!

Ha szeretnék gyermeküket hittanra járatni, jelentkezzenek időben a fővárosi és más városokban működő iskolákban, valamint templomaink lelkészeinél, akik készséggel és örömmel látnak hozzá szeptembertől ehhez a munkához!

Találkozzunk Isten segítségével szeptemberben!

Budapest, 2014 Húshagyó Hetében

This post is also available in: orosz