Ferenc római pápa magyarországi látogatása alkalmával találkozott Hilarion budapesti és magyarországi metropolitával

2023. április 29-én Ferenc római pápa magyarországi főpásztori látogatása alkalmával találkozott Hilarion budapesti és magyarországi metropolitával. A találkozó helyszíne a budapesti apostoli nunciatúra volt. A megbeszélésen részt vett Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, a Szentszék apostoli nunciusa.

A beszélgetés során Hilarion metropolita ismertette Ferenc pápával a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó Magyar Ortodox Egyházmegye életét, társadalmi és felvilágosító tevékenységét, valamint együttműködését az Esztergom-budapesti főegyházmegyével és más keresztény felekezetek képviselőivel.

A találkozó emlékére Hilarion metropolita átadta Ferenc pápának emlékül „Jézus Krisztus, Élet és tanítás” c. hatkötetes monográfiájának négy kötetét olasz fordításban.

Húsvéti fogadás az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségén

2023. április 18-án, a Fényes Hét keddjén Hilarionmetropolita, Sztanyiszlavov E. A., az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetének a meghívására részt vett a hagyományos húsvéti fogadáson a nagykövet rezidenciáján. Az ünnepi alkalmon a Nagyar Ortodox Egyházmegye papjai, diakónusai is jelen voltak a nagykövetség diplomáciai testületének társaságában.

Hilarion Budapesti és Magyarországi metropolita HÚSVÉTI ÜZENETE az Orosz Ortodox Egyház Magyarországi Egyházmegye papságához és lelki nyájához

Az Úrban szeretett tisztelendő atyák, kedves testvérek!

KRISZTUS FELTÁMADT!

Eden a kiválasztott és szent napon ezt a győzelmi kiáltást intézzük minden testvérünkhöz, közeliekhez és távoliakhoz, barátainkhoz és ellenségeinkhez. Mert a Feltámadás fénye beragyogta az egész világot, Krisztus legyőzte a halált, lerombolta a pokol kapuit, megnyitotta az utat az Isten és az Atya Országába mindazok számára, akik hisznek Benne.
Continue reading

Ortodox Egyházi Kalendárium a 2023. év április hónapjára

  1. Szentéletű Egyiptomi Mária. Hitvalló Szent Makariosz, Csodatévő, pelekétéi apát (840). Szardeszi Szent Meliton (190).

(Elhunytak emlékezete. Bor fogyasztása meg van engedve.)

  1. Nagyböjt ötödik vasárnapja. Szentéletű Egyiptomi Mária emléke.

Szentéletű Titusz apát, Csodatevő. Szent Amphianosz és Aidesziosz vértanúk (306). Alexandriai Szent Polikárp vértanú. Szent Nizier lyoni püspök (573).

Zsid 9,11-14; Mk 10,32-45; a szentnek: Gal 3,23-29; Lk 7,36-50. Első hang.

(Bor fogyasztása meg van engedve Continue reading