Hilarion metropolita művének bemutatója a Zeneakadémia nagytermében

2022. december 8-án, a budapesti Liszt Ferenc zeneakadémia nagytermében került sor Hilarion metropolita művének, a „Karácsonyi oratóriumnak a bemutatására.

A Magyar Filharmónia szervezésében a Magyar Állami Operaház énekkara adta elő a koncertet az egyik legjobb hazai zenekar, a Concerto Budapest közreműködésével, Kovács János vezényletével. A szólisták Kriszta Kinga, szoprán, ill. Fokanov Anatolij, basszus voltak. Az evangéliumi szakaszokat iskolásgyermekek olvasták magyar nyelven. 

Karácsonyi oratórium nagyszabású, szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű. Az ortodox egyházzene fennköltsége, mély lelkisége ötvöződik benne a nyugati klasszikus zenével, így a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé” – olvasható a Magyar Filharmónia sajtóközleményében.

Hilarion metropolita szerzeménye lehetőséget kínál a hallgatóságnak arra, hogy átélje azt a lelki örömet és boldog reménységet, amely a Szűzanya Örömhírvételének, az Úr templomi bemutatásának és különösen a Karácsony ünnepének istentiszteleteit járja át. Ez utóbbira éppen most készül a keresztény világ.

A 2008. évi ünnepélyes orosz bemutatóra ezt írta üzenetében Kirill pátriárka: „Az ortodox énekek világa, amely az orosz és a világ spirituális zenéjének részét képezi, a hangok harmóniájának segítségével képesek jótékony hatást kifejteni a zenehallgatókra, megnyitni szívüket Jézus Krisztus evangéliumi parancsolatainak befogadására a testvéri szeretetről, az irgalmasságról és az igazságosságról.”

Az oratórium magyarországi bemutatója alkalmával, a Zeneakadémia nagytermében Hilarion metropolita rövid beszélgetés keretében mutatkozott be a hallgatóságnak, és elbeszélte műve keletkezésének történetét.

A közönség telt házzal, lelkes tapssal fogadta a bemutatót, a befejező akkordokat pedig ovációval kísérte.

This post is also available in: orosz