Ilarion metropolita budapesti látogatása

2022. június 1-3. között a Moszkvai Patriarkátus Külső egyházi kapcsolatok Osztályának vezetője, Ilarion volokolamszki metropolita, Kirill pátriárka áldásával, Magyarországon tett látogatást. 

Jún. 2-án Ilarion metropolita találkozott Dr. Erdő Péter bíborossal, Esztergom-budapesti érsekkel. Beszélgetésük során számos, szerteágazó, a jelent érintő, a Katolikus Egyház és az Orosz Ortodox Egyház együttműködésével kapcsolatos kérdést vitattak meg. A beszélgetés végén Ilarion metropolita átadta a bíborosnak magyar nyelven megjelent „Katekézisét”. Az esztergomi prímás pedig megajándékozta Ilarion metropolitát a 2021. évi, 52. budapesti Eucharisztikus Kongresszus anyagait tartalmazó kötettel, amelyben Ilarion metropolita előadása is helyet kapott „Az eucharisztia ortodox értelmezéséről”.

Ezután Ilarion metropolita találkozott a magyar miniszterelnök-helyettessel, Dr. Semjén Zsolttal. A metropolita, az Orosz Ortodox Egyház nevében háláját fejezte ki Magyarországnak azért a határozott állásfoglalásért, amely szerint nem engedhető meg Kirill pátriárka szankciós listára helyezése az Európai Unió részéről. Ilarion metropolita hangsúlyozta, a politikai krízisek korában nem szabad megengedni, hogy az Egyház hangját mesterségesen hallgatás fedje el. A találkozás során más, kölcsönösen fontos kérdéseket is megvitattak.

Ugyanaznap Sztanyiszlavov E. A., az Orosz Föderáció magyarországi nagykövete látta vendégül ebéden Ilarion metropolitát. Az ebéden részt vett Bulah Szvjatoszlav pap, a Magyar Egyházmegye titkára és Li V., a Külső egyházi kapcsolatok Osztályának referense.

Ilarion metropolita, Bulah Szvjatoszlav pap kíséretében, meglátogatta a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházat, és megismerkedett a teljes felújítási munkálatok menetével, amelyek a magyar állam segítségével folynak.

 

Служба коммуникации ОВЦС/Патриархия.ru

 

This post is also available in: orosz