A Magyar Ortodox Egyházmegyének szentelt fotótárlat nyílt meg a budapesti „Orosz Házban”

2021. november 3-án nyílt meg Márk metropolita áldásával a budapesti „Oroszországi Kultúra Házában” (Andrássy út 120.) a fotótárlat, amely a magyarországi ortodoxia történetét, benne a magyar esperesség, majd az egyházmegye történetét mutatja be. Az esperesség és az egyházmegye a Moszkvai Patriarkátus joghatósága alatt alakult meg az 1949., ill. a 2000. évben. 

A megnyitón részt vettek az orosz és a fehérorosz követség munkatársai, a papság képviselői, helyi önkormányzati tisztviselők, az oktatás és a kultúra munkásai, a magyar orosz baráti és kulturális társaság tagjai, a hazai orosz nemzetiség képviselői, valamint oroszországi űrhajósok egy csoportja.

A megnyitón köszöntőt mondott az orosz nagykövetség tanácsosa, Ljahov Valerij, a Független Államok Baráti Szövetségének magyarországi vezetője, Szokolov Eduard, valamint a Magyar Ortodox Egyházmegye titkára, Bulah Szvjatoszlav pap. Szvjatoszlav atya köszöntőjében részletesen vázolta a magyarországi ortodoxia útját a pannóniai kezdetektől Szent István korán, a középkoron és a legújabb koron át egészen a mai időkig.

A fotókiállítás, amelyen számos ritka templomfelvétel, főpap és pap látható, kb. két hétig áll még nyitva közönség számára.

 

 

 

This post is also available in: orosz