Mentőszolgálat a lélek számára

Szeptember 27-én, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ónaptár szerinti ünnepén Márk metropolita a rjazanyi, a Keresztfelmagasztalás ünnepének szentelt templomban tartott szent liturgiát. Az istentisztelet végén elmondott tanítását foglaljuk össze: 

A keresztet különleges tisztelet övezi Egyházunkban és az egész világon. Mindnyájan a nyakunkban hordjuk a kereszt jelét, minden ortodox templom és rendszerint minden ikonosztázion tetején a kereszt áll. Mind a templomban, mind a templomon kívül számtalanszor jelöljük meg magunkat a kereszt jelével.

Nem tudunk nem emlékezni a félelmetes golgotai áldozatra, amely az egész világ bűneiért került felajánlásra. Az Úr azért jött, hogy üdvözítse az elbukott emberiséget, amely már régóta gyógyulására szorult.

Manapság sűrűn halljuk a sziréna hangját. Nagy sebességgel robognak a mentőautók, amelyeken ott a kereszt vörös jele – a halaszthatatlan segítség szimbóluma. Mihelyt a mentőautót megpillantjuk, tudjuk, valaki igen sürgős orvosi segítségre szorul, élete veszélyben van.

Ámde ha a mentőautók látványa az emberi testről való halaszthatatlan gondoskodásra emlékeztet bennünket, akkor arra is gondolni kell, hogy a lélek is gondoskodásra szorul. Elég magunkba néznünk, és körül pillantanunk, hogy felismerjük, csaknem mindannyiunknak szüksége van gyors lelki segítségre. Csak az emberek nem sietnek vele, jóllehet testi baj esetén nem haboznak kihívni a mentőt, hiszen tudják, csak a rendkívüli orvosi beavatkozás ad nekik reményt arra, hogy életben maradjanak. De hát a lélek több a testnél! Miért nem gondolunk arra, hogy mindannyiunknak szüksége van az üdvösségre? Úgy élünk, mint aki azt gondolja, a lelke egészséges, csaknem bűntelen. Természetesen eljövünk a templomba gyónni, elsoroljuk vétkeinket, lelki bajainkat, ám egyesek számára ez nem ritkán csupán a rend és a megszokás miatt történik.

Halaszthatatlan lelki segítségre szorulunk tehát, Krisztusnak, Urunknak és Üdvözítőnknek segítségére. Ezt a segítséget a Kereszt által kínálja nekünk, amely a halál eszköze, ám egyúttal az élet Fája is lett minden egyes keresztény számára.

Adja Isten, kedves testvéreim, hogy megértsük, mindnyájan sürgős lelki segítségre, üdvözítő megmentésre szorulunk. Adja Isten, hogy ne zárjuk be szívünket az Úr előtt, aki értünk ment fel a keresztre, és kész mindent megtenni, hogy megmentsen, üdvözítsen bennünket, akiket a vétkek örvényei vesznek körül.”

Ford. I. T.

This post is also available in: orosz