Az oroszországi nagykövet látogatása a Petőfi téri templomban

Az Oroszországi föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, SZTANISZLAVOV Evgenij Arnoldovics 2021. augusztus 4-én kereste fel a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházat.

A magasrangú vendéget Márk budapesti metropolita megbízásából Bulah Szvjatoszlav pap, a főpásztor tanácsos-segítője fogadta. Ismertette vele a székesegyház építésének történetét és a felújítási munkák jelenlegi állását. 

A székesegyházban teljes rekonstrukció és felújítás folyik a magyar kormány pénzügyi támogatásával. A külső felújítás és az ablakok rekonstrukciója 2019-ben befejeződött. Jelenleg a belső helyreállítás van folyamatban. Az egyik legbonyolultabb feladat a templom új padlófűtésének a megoldása. A padló alatti talajt 50 cm vastagságban ki kellett cserélni, és vele együtt az 1930-as, nem megfelelő minőségű márvány burkolatot. A templom új, 50 cm mélységű betont, burkolatot és új fűtőhálózatot kap. A nagykövet kérdésére, amely a munkák folytatására vonatkozott, Bulah Szvjatoszlav pap elmondta, hogy hátra van a burkolat teljes kicserélése, az új fűtőhálózat beépítése, a falak felújítása, az elektromos vezetékek felújítása, a falakat borító művészi márványburkolat helyreállítása, mindez a tervek szerint ebben az évben befejeződik. A beszélgetésbe bekapcsolódott Szirbiu Valentin, a felújítást végző cég alvállalkozója, aki ismertette a felújítás következő állomásait.

A nagykövetet látogatása során elkísérte a követség sajtóattaséja, Irina Zvonova. Búcsúzáskor a nagykövet a székesegyház hátralévő felújítási munkáinak sikeres befejezését kívánta az egyházmegyének.

Bulah Szvjatoszlav pap,

a kormányzó főpap tanácsos-segítője

 

This post is also available in: orosz