A legfontosabb, hogy higgyünk a Megváltóban. Szent liturgia az Istenszülő “Ki nem fogyó kehely” ikonja ünnepén 

Ónaptár szerint május 5-én (a polgári naptár szerint május 18-án) tartják az Orosz Ortodox Egyházban az Istenszülő “Ki nem fogyó kehely” ikonjának ünnepét. Márk metropolita, egyházmegyénk főpásztora ezen a napon a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban végzett szent liturgiát. Az istentisztelet végén tartott beszédében a metropolita arról a csodálatos eseményről beszélt, amely egész Oroszországban és annak határain túl is híressé tette az ikont. Prédikációját az aznapi evangéliumi szakasz (Jn 6,27-33) magyarázatával kezdte. Ennek segítségével megérthetjük annak a csodának a lényegét, amely a 19. század végén az Istenszülő közbenjárására történt, akinél meghallgatásra talált a képmása előtt mondott imádság:

Kedves Testvéreim! A mai evangéliumi szövegben elhangzott egy kérdés, amelyet a Megváltóhoz intéztek: mit kell tenni, hogy Istennek tetsző dolgokat cselekedjünk, hogy elnyerjük az örök életet? Ez a kérdés hasonlít ahhoz, amelyet a gazdag ifjú tett fel Krisztusnak, és amely láthatóan abból az igyekezetből fakadt, hogy az ószövetségi ember eleget tegyen a törvény minden parancsolatának. 613 ilyen parancsolat ismeretes, amelyek közül sok az istentiszteleti élethez, az áldozatbemutatáshoz és hasonló dolgokhoz kapcsolódott. Ezek súlyos teherként nehezedtek az ókori Izrael népének vállaira. 

Mit válaszol Krisztus az őt kérdezőknek? Nem azt mondja, hogy különösen is fontos egy adott parancsolat betartása, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a legfontosabb, ami mindenki számára érvényes, hinni abban, akit Isten küldött, vagyis benne, Isten egyszülött Fiában, aki eljött a világba, hogy üdvössége legyen a világnak.

Ezek a szavak azokhoz szóltak, akik szétforgácsolódtak a mózesi törvény sok-sok követelménye és előírása között. A Krisztus által mondottak mind a mai napig időszerűek maradtak.

Mi is, kedves testvérek, gyakran szétforgácsolódunk, szétesünk a sok-sok teendő, kötelezettség, a hétköznapi élet dolgai között, megfeledkezve a legfontosabbról, amihez szívünkből ragaszkodnunk kell  – a Jézus Krisztusba, mint az Isten által küldött Messiásba vetett hitről, aki eljött, hogy üdvözítse a világot. Ez a hit támasz az ember számára az e világi és a jövendő életben is.

A mai napon Egyházunk az Istenszülő “Ki nem fogyó kehely” ikonját ünnepli, és azt a csodát, ami egy leszerelt katonával történt. Ez a katona elitta mindenét, és a végén már járni sem tudott, de a szívében maradt egy morzsányi hit. Az Istenszülő utasítására elment, vagy inkább a földön csúszva elkúszott Szerpuhovba, hogy ott imádkozzon a Szent Szűz köztiszteletben álló, de még nem túl ismert ikonja előtt. Az ott elmondott ima, a Krisztusba és az Istenszülő közbenjárásába vetett hite, illetve az üdvözülésbe vetett reménye megmentették őt. Nemcsak a súlyos testi betegségéből gyógyult ki, hanem a szenvedélyét is legyőzte.

Kedves testvéreim! Nekünk is adja meg Isten, hogy ne feledkezzünk meg Isten legfontosabb dolgáról,  amelyre Krisztus hívja fel a figyelmünket – a benne,  mint Isten egyszülött Fiában való hitről, aki eljött, hogy üdvözítse a világot, és benne minket, bűnösöket is.”

Ford. T. K.

This post is also available in: orosz