Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye főpásztorának karácsonyi körlevele

Kedves Testvéreim és Nővéreim!

Szeretettel köszöntelek Benneteket Krisztus Születésének ünnepén!

Mindnyájan szeretjük az ünnepeket. Mindnyájunk szívében sajátos helye van az ünnepeknek: vannak állami, személyes és egyházi ünnepeink. 

Sokan vagyunk, akiknek számára az ünnep a pihenés lehetőségét jelenti a megszokott életmódtól, kikapcsolódást a megfeszített munkából, együttlétet szeretteinkkel, találkozást barátainkkal, rokonainkkal.

Az elmúlt esztendő egyikőnknek sem volt könnyű. Jobban, mint bármikor szükségünk volt szeretteink segítségére. És nemcsak az ő segítségükre. Nehéz körülmények között az történik, hogy a szokásosnál is gyakrabban fordulunk Istenhez segítségért. Ahhoz, akinek valódi hatalma van élet és halál felett!

A karácsonyi ünnepkörben a Megváltó földi eljövetelét ünnepeljük. Istennek Fia a földre jött, hogy helyreállítsa azt, amit az első ember lerombolt engedetlenségével. Természetesen nemcsak a betegségektől és a szenvedésektől akarunk megszabadulni. Most mindnyájunknak, városunknak, népünknek, az egész világnak, akárcsak kétezer évvel ezelőtt, az élet megújítására van szüksége!

Istenünk pedig készen áll, hogy segítsen nekünk!

A kérdés az, mi készen állunk-e arra, hogy a szívünkbe fogadjuk. Készen állunk-e arra, hogy kinyissuk előtte lelkünket, hozzá forduljunk és segítséget kapjunk.

Krisztus Születését ünnepelve gondolkodjunk el azon, kedves Testvérek és Nővérek, miért is jött el az Üdvözítő a világba! Nyissuk meg szívünket az Istengyermek Krisztus előtt! Ragadjuk meg a felénk nyújtott segítő kezet! Újítsuk meg szívünket, hogy életünk megújuljon!

Áldott ünnepeket kívánok!

Márk budapesti és magyarországi metropolita

2020 / 2021 Karácsonyán

(Forrás: a rjazanyi egyházmegye hivatalos honlapja)

(Ford. I. T.)

This post is also available in: orosz