Kirill pátriárka névnapja

Kirill pátriárka május 24-én, Szent Cirill és Metód ó-naptár szerinti ünnepén tartotta névnapját. Ezen a napon, amely az idén egybeesett Vakonszületett Vasárnapjával, a pátriárka a Moszkva melletti Peregyelkino közelében található Névai Szent Sándor remeteségben tartott szent liturgiát.

Beszédét a két misszionárius életének és tevékenységének szentelte, hangsúlyozva, hogy Cirillre és Metódra elsősorban úgy kell tekintenünk, mint népek apostolaira, és nem csupán kultúra teremtőkre: 

„Ha mi csupán úgy emlékezünk a szent és apostolokkal egyenlő Cirillre és Metódra, mint a kultúra nagy alakjaira, végzetes hibát követünk el. A szaloniki fivérekre elsősorban úgy tekintünk, mint Istennek apostolokkal egyenlő és nagy szentjeire, akik az Evangéliumot hozták a szláv népeknek, az örömhírt a Feltámadott Krisztusról.”

A pátriárka számos üdvözletet kapott névnapján egyházi és világi elöljáróktól. Főpásztorunk, Márk metropolita is megemlékezett a szent liturgia könyörgéseiben a pátriárkáról névnapján, a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban tartott vasárnapi szent liturgián, és hangsúlyozta, milyen fontos az Egyház elöljárójáért imádkozni, hogy Urunk adjon szhámára erőt és türelmet az Egyház hajójának kormányzására ezekben a nem könnyű időkben.

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?