Márk metropolita prédikációja: „A Mennyei Uralkodó katonája.”

Május 6-án, Szent György nagyvértanú Julián naptár szerinti ünnepén Márk metropolita szent liturgiát tartott a rjazanyi Krisztus Születése székesegyházban.

Szent György a keresztény egyház egyik legismertebb szentje, aki katonaként teljesített szolgálatot a római hadseregben. Sok hívő számára ma is példakép, aki nem csak testi erejével és képességeivel tűnt ki kortársai közül, hanem kínzóival szemben mutatott állhatatos hitével és rendíthetetlen bátorságával.

Beszédében főpásztorunk azokról a körülményekről szólt, amelyek közepette a szent életének küzdelme zajlott, és azokról az okokról, amelyek miatt olyan kedves és szeretett a keresztény nép körében: 

„Kedves Testvéreim, Egyházunk ma egy csodálatos ember, egy katona emlékét ünnepli, aki a római korban, Diocletianus császár idején szolgált, egyáltalán nem egyszerű körülmények között. Abban az időben a birodalomban már viszonylag sok keresztény volt, többek között a hadsereg soraiban is, akik kitűntek bátorságukkal, erejükkel, a csatákban mutatott elszántságukkal. Egyikőjük, György, nemcsak egyszerű katona volt, hanem parancsnok. Elkezdődött a keresztények üldözése. A császár parancsára a keresztény vallás követőit üldözőbe vették, az elfogottakat megkínozták és kivégezték. Ha közülük valaki megtagadta, hogy hódoljon a pogány isteneknek, így a császár személyének, azt nem csak úgy vették, mint a kultusz megtagadását, hanem mint árulást az államhatalommal szemben. Hiszen az istenek karába a római császár is beleszámított. Szent György nem ijedt meg. Bátran megvallotta, hogy keresztény, és bátran fogadta a kínzásokat is. Hóhérai fáradni kezdtek, de újabb és újabb kínzási módokat eszeltek ki, hogy megtörjék. Ő azonban, Isten erejével felvértezve, mindent kiállt, és állhatatossággal, hittel és az Úrba vetett reménnyel legyőzte a gonoszokat. Aki életében a férfiasság és az eltökéltség példája volt, halálában is győzhetetlen bajnoknak bizonyult, diadalmaskodva a látható és láthatatlan ellenség felett, mint a Mennyei Uralkodó, Krisztus katonája.

György mártíromsága annyira megrendítette kortársait, és nem csak őket, hogy emléke sok nép körében megmaradt, mind a mai napig. A szent ismert legendája mellett, fennmaradtak a csodák leírásai, amik a hozzá intézett imák nyomán történtek. Ezek a csodák valóban hatalmasok. A Mennyei Uralkodó katonája ma is úgy jelenik meg, mint védelmező és a gonosz legyőzője.

Adjon Isten, kedves testvéreim, Szent György bátor közbenjárásának köszönhetően, a hozzá intézett imák nyomán, nekünk is, hazánknak, városainknak, minden ortodox kereszténynek hathatós védelmet a gonosszal szemben, tartson meg és segítsen győzelemre bennünket.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?