Márk metropolita prédikációja 2020 Fényes Hetének keddjén

Fényes Hét keddjén, április 21-én főpásztorunk a rjazanyi, az Üdvözítő Színeváltozásának szentelt monostorban tartott esti vigíliát. Az itt mondott szentbeszédét az alábbiakban foglaljuk össze:

Az egyházi himnuszköltészetben földi világunk gyakran hullámzó, viharos tengerhez hasonlít, amely a bennünket érő szenvedélyeket, kísértéseket, fizikai és lelki megpróbáltatásokat szimbolizálja. Aki már egyszer is volt hajón viharban, jól tudja, a legfontosabb, amit ilyenkor az ember keres, egy stabil hely, ahol megállhat. Ez az, amire nekünk is szükségünk van a mi lelki tengerünkön. 

Ebben az évben különösen Nagyböjtben és Húsvétkor érezzük, hogy lelki tengerünk viharos hullámokat vet. Hallottuk az első veszteségeket is közeli és távoli testvéreink között. Hol találunk biztos talajt a lábunk alatt, amikor azt látjuk, sokakat a félelem tart fogva? A biztos talaj – a Feltámadott Krisztus! Ha Krisztus nem támadt volna fel, hiábavaló volna minden hit és remény. Ámde Krisztus feltámadt, és megmutatta, az egész földi létre kihatóan legyőzte a halált. A ószövetségi Húsvét az időleges, földi haláltól való szabadulás ünnepe volt. Mi most a Feltámadott, a halált legyőző Krisztushoz könyörgünk e nehéz időkben, hogy mentsen meg bennünket a kísértésektől, hogy az időleges halál, amely most az egész világon áldozatokat szed, elkerülje városunkat, hazánkat, egyházunkat, mindazokat, akik őt segítségül hívják, és a halálból feltámadott Krisztusba helyezik reményüket.”

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?