Márk metropolita húsvéti köszöntése

Krisztus feltámadt!

Az emberi lélek egyik legfontosabb megnyilvánulása – a szabadságra való törekvés, annak minden formájában. A történelem során az emberek harcoltak a népek szabadságáért, az erkölcsi szabadságért, a testi és lelki rabságból való szabadulásért, a szólás szabadságáért, egyik vagy másik társadalmi csoport – többek között a nők – jogaiért, és más dolgokért. A szabadságról ódákat zengtek a költők és a művészek, gondolkodtak és vitáztak a filozófusok és a politikusok. A szabadság eszméinek nevében emberek nem csak saját életüket áldozták fel, hanem testvéreik tízezreinek életét is. 

Eközben a 16., de még a 19. század embere sem álmodott olyan szabadságról, pontosabban “szabadságjogokról”, amilyennel a modern kor embere rendelkezik. Úgy tűnhet, hogy mi, a harmadik évezred gyermekei, teljes szabadságot élvezünk. Ettől azonban valamiért mégsem vagyunk boldogabbak. Vajon miért? Azért, mert legalább annyira – ha nem jobban – félünk a haláltól, mint a középkor emberei. Ennek ékes bizonyítéka a mostani pusztító járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzet is. Akkor, amikor az egészségért, az életért való aggódás felülmúl minden más gondolatot és érzést, kiderül, mennyire értékét veszti bármilyen szabadság, még azok szabadságjogok is, amelyek le vannak fektetve az országok törvényeiben. A betegségek és szenvedés okozta fenyegetettség közepette világossá válik, hogy mindazok a szabadságjogok, amelyekért az emberiség annyi évszázadon át harcolt és ma is harcol, viszonylagosak és nagyon törékenyek, a halál rettenetes színe előtt pedig gyakorlatilag lényegtelenek…

Nekünk azonban, kedves fivéreim és nővéreim, az egyház azt mondja, hogy az igazi szabadság – a Krisztusban való szabadság! Az a szabadság, amelyet az Úr hozott el nekünk, aki vérét ontotta értünk a Kereszten. Húsvét ünnepe, amely most eljött hozzánk, az igazi Szabadság ünnepe, a bűntől és a haláltól való Megszabadulásé! Igaz, ez a szabadság még nem vált teljessé itt a földön.

A szabadság a mi közös kincsünk! Minden Krisztusban hívő ember közös kincse! Ne utasítsuk el azt a szabadítást, amelyet az Üdvözítő ajándékozott nekünk! Élvezzük ennek a szabadságnak a gyümölcseit! Örvendezzünk annak, hogy az egész emberiség megszabadult a bűntől és a haláltól! Ha Krisztussal vagyunk – igazán szabadok vagyunk! 

Valóban feltámadt Krisztus! 

Официальный сайт Рязанской Епархии

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.