Márk metropolita tanítása Örömhírvétel ónaptár szerinti ünnepén

A Szentséges Istenszülő Örömhírvétele (márc. 25 / ápr. 7) az évközi tizenkét ünnep sorába tartozik.

Ezen az ünnepen főpásztorunk a rjazanyi Örömhírvétel templomában tartott az ünnepi liturgiát és prédikációt, súlyos, az egész világot próbára tévő körülmények közepette, amikor az embereknek kiváltképp szüksége van megerősítésre és vigaszra. A metropolita szentbeszédét az alábbiakban foglaljuk össze: 

Egyházunk ma nagy és örömteli eseményt ünnepel – az Istenszülő Örömhírvételét, amelyet a művészetek számos ága is megörökít. Azt az eseményt ünnepeljük, amikor Gábriel arkangyal megjelent a Szent Szűznek, és hírül adta számára a világ Üdvözítőjének megszületését, aki férfi nélkül jön a földre, és aki az egész emberi nemet megújítja. Így lett ez az ünnep a világ megújításának a kezdete.

Gyakran beszélünk megújulásról, megtisztulásról, a világ megújításáról, amelyben sokhelyütt igazságtalanság és bűn uralkodik. Sürgetjük társadalmunk megújulását, emberi életünk jobbra fordítását.

Miben áll a megújulás, megtisztulás? Gyakran illúzióink vannak ezzel kapcsolatban. Vannak, akik azt gondolják, a megújuláshoz egy adott országban elegendő a hatalmat kézbe venni, újra elosztani a társadalmi javakat, és ezzel az élet önmagától jobbá válik. Mások úgy vélik, az élet megújításához a fontos eszközöket egyszerűen a helyes mederbe kell terelni. Ám a Szentírás nekünk mást tanít. Hogyan újult meg a régi korok világa? A tisztaság és a szentség által! Az Úr rátekintett a Szent Szűzre, aki a Befogadhatatlan Befogadója lett, általa vált lehetővé, hogy Isten Igéje a földre szálljon. Tisztaság és szentség – elsősorban erre van szükség a világ megújításához.

Egy csaknem kortárs teológusunk úgy fogalmazott, a történelmet az Isten által megittasodott emberek alakítják. Ennek igazolását látjuk különböző történelmi személyiségek esetében, különösen a szenteknél, akik egy-egy ország és nép életét megváltoztatták.

Nem külső, elsősorban belső megújulásra van tehát szükségünk. A világot és az emberiséget a lélek, a tisztaság és a szentség erejével és az Isten iránti engedelmesség által kell megújítani. Erre adott nekünk a Szent Szűz egyedülálló példát. Őt kell utánoznunk, követve Üdvözítőnk testamentumát, és tisztaságra és szentségre való törekvésünkkel – a szívünk által – valóban hozzájárulni a világ megújulásához.

Официальный сайт Рязанской Епархии

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?