Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának nyilatkozata a koronavírus járványról

A Szinódus 2020. március 11-i ülésén foglalkozott a koronavírusjárvány terjedésével, és útmutatást fogalmazott meg a hozzá való viszonyulás tekintetében, amelynek a lényegét az alábbiakban foglaljuk össze:

A Szinódus tagjai részvétüket fejezik ki az Ázsiában, Afrikában, Európában és más régiókban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak. Nagyra értékeli és áldottnak nevezi azt a munkát, amelyet az orvosok, egészségügyi dolgozók, önkéntesek végeznek a betegek gyógyításában és a járvány további terjedésének megakadályozásában. 

Járványok alkalmával az Orosz Ortodox Egyház töretlenül végezte tanúségtévő szolgálatát, senkitől sem tagadta meg a lelki táplálékot és az Egyház szentségeiben való teljes értékű részesedést. Mindenkit felhív a mérsékletre, a józan gondolkodás megőrzésére, az imádságos nyugalomra, és arra, hogy hívő ember ne adja át magát a pániknak és olyan félelmeknek, amelyek a fertőzés terjedésének nem ellenőrzött információiból származnak.

Ugyanakkor a könnyelmű viszonyulás sem engedhető meg a járványhoz, az orvosi előírások elhanyagolása, a megelőző intézkedések figyelmen kívül hagyása, mert ezzel az ember mind magát, mind a körülötte élőket fertőzés veszélyének teszi ki. A Szent Szinódus fontosnak tartja a megelőző jellegű orvosi-higiéniai intézkedések következetes és szigorú betartását az egyházközségekben és a monostorokban, különösen azokban a földrajzi régiókban, ahol a járványügyi helyzet hivatalosan is súlyos minősítést kapott. Ezek közé tartozik az ikonállványok fertőtlenítő oldattal való gondos lemosása, amelyekhez a hívők járulnak és egyszer használatos poharak alkalmazása az áldozás utáni boros vízhez.

Amennyiben egy adott régióban a koronavírus járvány jobban terjed, a helyi egyházi főhatósággal egyeztetve további kiegészítő, megelőző intézkedéseket lehet hozni. A Szinódus arra szólítja fel a főpásztorokat, a papságot és a hívőket, hogy buzgón imádkozzanak a járvány legyűréséért és az ellene küzdő orvosi erőkért.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?