A „Szent Oroszország” körmenet Budapesten

Augusztus 22-én érkezett Budapestre, a Nagyboldogasszony templomba a „Szent Oroszország” körmenet, amely 2019. április 6-án indult az Oroszország ázsiai, Északi-tengeri partvidékén fekvő Magadánból, és Vlagyivisztok, Moszkva, Minszk, Kijev, Tallin, Varsó érintésével érkezett Budapestre, majd folytatja útját az Áthosz-hegyre és Jeruzsálembe. 

A körmenet tagjai egy kisméretű teherautón viszik magukkal az Életet adó Kereszt egy másolatát, amely a 15. században, 1423. június 11/29-én jelent meg a Rosztov körüli erdőkben, épp 30 évvel Konstantinápoly eleste előtt. A történet szerint pásztorok legeltették nyájaikat a mezőn, nem messze a Szahotszki mocsártól, amikor keleten egy nagy, az égből a földre áradó fényességet láttak. Először megrémültek, de a földöntúli szépség láttán közelebb merészkedtek, hogy szemügyre vegyék a csodát. Amikor odaértek, az Életet adó Keresztet látták, a levegőben állva, rajta a Megfeszített Úrral, előtte pedig Csodatévő Szent Miklós képmását az Evangéliummal. A pásztorok, Isten hatalmát látva leborultak, majd hangot hallottak: „E hely Isten kegyelmének és házának a helye lesz, aki hittel jön és imádkozik, meggyógyul, és számot csodát lát, mely az Életet adó Keresztből árad, Csodatévő Miklós közbejárásai által. Menjetek és hirdessétek minden embernek, hogy e helyen emeljenek nekem templomot.” Ez a kereszt ma a jaroszlávi járásban, Gogyenovo faluban található. Pontos, megszentelt mását ufai mesterek (Baskír Köztársaság) készítették a körmenet céljára. Öt zarándok kíséri, közülük többen rokkantak. Vezetőjük V. I. Danyilenko. Ahol a kereszt eddig megállt, Kijevben, Finnországban, Litvániában, Észtországban, Varsóban, a Cseh és Szlovák Földek egyházában, mindenütt könyörgő istentiszteletet tartottak előtte.

Budapesten János metropolita, az Egyházmegye kormányzója fogadta a körmenet tagjait, akik hódoltak a templom tetején újból felállított kereszt előtt, majd Bulah Szvjatoszlav pap tartott könyörgő istentisztelet az ereklye előtt a Nagyboldogasszony székesegyházban. Prédikációjában említést tett arról is, hogy a számos szent helyet bejárt szent ereklye pár nappal a tetőn felállított kereszt megszentelése előtt érkezett a templomba. A zarándokok a Magadáni és a Kazányi Szűzanya ikonját ajándékozták a székesegyháznak, majd elbeszélték az útjukat kísérő nehézségeket, de a csodás gyógyulásokat is. Este tovább utaztak Szerbia felé, céljuk Áthosz, a Szent Hegy, majd Jeruzsálem, ahol a magukkal hozott keresztet az Úr Sírjához szeretnék érinteni.

Az „autós körmenetről” részletes tudósítás található a következő világhálós címen:  https://vk.com/avtonod.

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.