Ismét Márk (Golovkov) metropolita a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja

Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa 2019. augusztus 30-i ülésén, 97. sz. naplóbejegyzésével döntött arról, hogy János Bécsi-budapesti metropolitát mentesíti a Budapesti egyházmegye főpapi teendőinek ellátása alól, meghagyva számára a „Bécsi-ausztriai egyházmegye” igazgatását és titulusát, és Márk (Golovkov) Rjazany-mihajlovszki metropolitát, jelenlegi főpapi szolgálata kiegészítéseként megbízza a „Budapest-magyarországi egyházmegye” kormányzásával.

 

A Duna TV 2019. szeptember elsejei ifjúsági műsorának helyes címe

Szeptember elsején, vasárnap délelőtt, 10:05 kezdettel ismét ortodox ifjúsági műsort sugárzott a Duna Televízió. Az egyházi műsor felvétele a 2019. évi nyári, balatoni hittantáborban készült, amely a miskolci Szentháromság és a hévízi Életet adó Forrás egyházközség szervezésében valósult meg. Beszélgetést hallunk a tábor szervezőivel, a hitoktató és szolgáló papokkal, a résztvevő gyermekekkel, fiatalokkal, a zalavári polgármesterrel és másokkal élményeikről, örömeikről, tapasztalataikról. A beszélgetéseket a tábori és az istentiszteleti élet képei illusztrálják. Szeretettel ajánljuk ezt a nyolc percet gyermekek, fiatalok, szülők figyelmébe.Korábban hiányos címet tettünk közzé, a helyes cím, ahol a műsor az adást követő három hétig a tv műsortárában megtekinthető: https://www.mediaklikk.hu/   – I. T.

 

A „Szent Oroszország” körmenet Budapesten

Augusztus 22-én érkezett Budapestre, a Nagyboldogasszony templomba a „Szent Oroszország” körmenet, amely 2019. április 6-án indult az Oroszország ázsiai, Északi-tengeri partvidékén fekvő Magadánból, és Vlagyivisztok, Moszkva, Minszk, Kijev, Tallin, Varsó érintésével érkezett Budapestre, majd folytatja útját az Áthosz-hegyre és Jeruzsálembe.  Continue reading

Szent István király ünnepére magyarországi látogatásra érkezett János bécsi-budapesti metropolita, Egyházmegyénk új kormányzója

Új főpapunk augusztus tizenkilencedikén, Az Úr Színeváltozásának ónaptár szerint ünnepén imádkozott első ízben a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban. Az ünnepen Kornyilov Dmitrij atya, a Szentháromság egyházközség parochusa vezette a szent liturgiát Bulah Szvjatoszlav pap, püspöki tanácsos és Csepizsov Vlagyimir diakónus segédletével. Az oltárban, János metropolita mellett imádkozott prot. Lutoskin Jaroszlav. A papok áldozása után Dmitrij atya tartott prédikációt. Az „amvon mögötti” imát követően János metropolita szentelte meg a hívők által hagyományosan felajánlott, újonnan szüretelt gyümölcsöket. A szent liturgia végén köszöntötte a hívőket, kiemelte a Gvolik Éva által vezetett kórus imádságos szolgálatát, és az ünnep kapcsán minden egyes keresztény belső, lelki „színeváltozásának” szükségességéről beszélt a hívők előtt.  Continue reading

Megemlékezés Szent István, Magyarország királya ünnepéről a Szojuz orosz tévécsatornán

Ennek kapcsán meg kell említeni, hogy az ünnep előestéjén, augusztus 19-én, az oroszországi „Szojuz” tévécsatorna nagyszabású ünnepi programot szentelt Szent István magyar király élete és lelki öröksége bemutatásának, amelyet a tv-soyuz.ru archívumában, illetve a youtube-on lehet megtekinteni. 
Continue reading

EGYHÁZI KALENDÁRIUM a 2019. ÉV AUGUSZTUS HÓNAPJÁRA

az újnaptár szerint

1. A Szent és Életetadó Kereszt konstantinápolyi körmenetének emlékezete.

A Hét Szent Makkabeus Testvér vértanú, anyjuk Szolomoné és mesterük Eleazár írástudó (Kr. e. II. sz.).

(A Nagyboldogasszony böjt kezdete. A bor fogyasztása meg van engedve.)

2. Szent István apostol archidiakonus, első vértanú ereklyéinek átvitele Konstantinápolyba (V. sz.). Boldog és Krisztusért balga Szent Vazul, moszkvai csodatévő (†1552-1557 k.).

3. Szentéletű Izsák, Dalmatosz és Fausztosz (IV-V. sz.). Szent István római pápa vértanú (III. sz.). Szentéletű Római Antal novgorodi csodatevő (†1147).

(A bor fogyasztása meg van engedve.) Continue reading