Ilarion metropolita és Semjén Zsolt találkozója

Ilarion metropolita, a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Intézetének vezetője és Semjén Zsolt magyar miniszterelnökhelyettes találkozójára 2019. június 20-án került sor Moszkvában, az Intézet hivatalában, kísérőik társaságában, ahol megbeszélést folytattak.

Ilarion metropolita azzal fogadta magyar vendégét, hogy immár sokéves ismeretség köti össze őket, mivel budapesti püspöksége idején ő volt az egyházi ügyekért felelős államtitkár, többször is találkoztak, és megbeszélést tartottak különböző kérdésekről, amelyek a Magyar Ortodox Egyházmegyét érintették. A főpap hangsúlyozta, hogy azóta is személyes és mély vonzalom fűzi őt Magyarországhoz. Az Orosz Egyházban számos mai, aktuális kérdésben nagyra értékelik Orbán Viktor miniszterelnök állásfoglalásait, és különösképpen a Közel-keleti keresztények védelméért és valós megsegítéséért tett erőfeszítéseit. 

Semjén Zsolt válaszában átadta Ilarion metropolitának Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Erdő Péter Esztergom-budapesti bíboros-érsek köszöntését. Kiemelte, hogy a magyar-oroszországi kapcsolatok magas szintet értek el, és fontos, hogy a két ország és nép közötti kapcsolatok továbbra is fejlődjenek.

A beszélgetés folyamán számos más kérdést is megvitattak, melynek során az ukrajnai egyházi helyzetet is érintették.

Búcsúzáskor, a találkozó emlékére ajándékot adtak át egymásnak.

Служба коммуникации ОВЦС/Патриархия.ru

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?